A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

G

Gebedsvlag

Een kleurige vlag met daarop gebeden gedrukt. Gebedsvlaggen wapperen op passen en hoge bergen, bij huizen en bij kloosters. De wind verspreidt de heilzame teksten die op de vlaggen staan over de hele wereld.

Tibet, foto: Dissen

Gelug(pa)

Belangrijke traditie binnen het Tibetaans Boeddhisme. Wordt ook wel vertaald met \”geelkappen\” naar het hoofddeksel dat gedragen wordt door monniken bij belangrijke rituelen.

Binnen deze traditie zijn de kloostergemeenschappen en opvolging van hoge leraren door reincarnatie zeer belangrijk. De Dalai Lama en de Panchen Lama behoren ieder door de Gelugpa stroming. Andere scholen zijn: Kagyu, Nyingma, Sakya.

Geshe

Hoogste studiegraad voor monniken in de Gelug traditie van het Tibetaans Boeddhisme. Is te vergelijken met een doctoraat in de theologie. Binnen de geshe-graad zijn verschillende niveaus. Geshe Lharampa is het hoogst haalbare.

Gompa

Tibetaans klooster. De kloosters bestaan meestal uit verscheidene tempelhallen, prachtig versierd met wandschilderingen, en de gebouwen waar de monniken leven. Vanaf het dak heb je vaak een mooi uitzicht over het dorp en de omliggende bergen.

Guru (goeroe)

Sanskriet voor spirituele leraar. Zie ook Lama

Guru Rinpoche

Tibetaanse naam van Padmasambhava