Wat gebeurt er met Lumbini?
Vandaag citeren wij het Boeddhistisch Dagblad:
Het verzet tegen wat genoemd wordt de modernisering van en rond Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van de historische Boeddha, is ook van binnenuit groeiende. De boeddhistische monnik Metteyya Sakyaputta (32), geboren in Lumbini, is samen met anderen in een wanhopige strijd gewikkeld tegen de ergste excessen van de moderniteit – klimaatverandering en wereldwijd toerisme.
De monnik en milieuactivist is oprichter van de Lumbini Social Service Foundation, die met de steun van Canadese wetenschappers probeert om de ergste excessen van de moderniteit die zijn gemeenschap hebben beïnvloed te verminderen. Lumbini staat op de lijst van het erfgoed van de UNESCO en met een nieuwe luchthaven die binnenkort met financiële steun van China wordt geopend, is de plaatselijk gemeenschap zich aan het voorbereiden op een stroom van toeristen. Maar buiten Lumbini is de ellende voor de bevolking niet meer te overzien. De wetlands drogen op en traditionele gewassen groeien er niet meer. Lumbini, een dorp met iets meer dan 800 inwoners ligt aan de voet van het Chure-gebergte op wat ooit een weelderig, tropisch moerasland was in de Terai-regio nabij de Indiase grens.
Vorige eeuw, in de jaren zeventig, is een plan bedacht om tempels, monumenten en kloosters uit de 3de eeuw voor Christus rond Lumbini voor de toekomst te bewaren. Maar het laatste decennium is het gebied veranderd in een soort pretpark voor toeristen. In de buurt zijn luxe hotels en casino’s gebouwd. Vorig jaar bezochten bijna 14.000 mensen de geboorteplaats van Boeddha ook al moesten ze daar tien uur voor in de auto zitten vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Maar als de nieuwe internationale luchthaven later dit jaar opengaat, komt er een tsunami van toerisme op Lumbini af. Naar schatting 10 procent van de 7,3 miljard mensen op de wereld is boeddhist.
China heeft aangeboden om een half dozijn in moeilijkheden verkerende resorts van de Nepalese overheid over te nemen. Tot nu toe heeft de regering zich daartegen verzet. Maar China heeft sinds 2011 3 miljard dollar geïnvesteerd in ontwikkelingen die verband houden met het boeddhisme in met name Lumbini. China heeft ook een gewaagd plan om een spoorlijn door de Himalaya aan te leggen, dat volgens de Chinese autoriteiten jaarlijks 2,5 miljoen Chinese toeristen naar Nepal zou brengen. Zo wil China via het boeddhistisch toerisme haar invloed in de wereld vergroten.