Klankschalen

KLANKSCHALEN

‘Klankschalen zijn geheimvolle, betoverende klankobjecten in de vorm van een kom of schaal. Zij werden eeuwen lang, tot in de helft van de twintigste eeuw, in kloosters in het gebied rond het Himalayagebergte met de hand vervaardigd uit een legering van meestal zeven metalen; goud, zilver, kwikzilver, koper, tin, nikkel en ijzer. Ze worden voornamelijk gebruikt in kloosterrituelen en ceremonies waarbij klank een belangrijke rol speelt.
De schalen brengen, bij een eenmalige aanslag een paar heel bijzondere tonen voort in twee of meer registers tegelijk. Men hoort, zeg maar, een grondtoon en daarnaast nog een of meer zogenaamde ‘onder’- en ‘boven’tonen. De klanken die wij bij bespeling van een klankschaal horen zijn daarom niet in de ons bekende toonladder onder te brengen. Als je de tonen ontleedt dan hoor je een hele reeks harmonische klanken tegelijk. Dat maakt het geluid van klankschalen zo bijzonder en geheimzinnig’.
Harm Wagenmakers
uit: De helende kracht van klokken en klankschalen, uitg. Ten Have, 2007

Klankschalen vinden hun oorsprong in de landen in de Himalaya, met name Tibet. Ze worden gemaakt van verschilende metalen, er wordt vaak beweerd van zeven metalen.
Oorspronkelijk werden de metalen schalen gebruikt als offerschaal in tempels.
Klankschalen kunnen worden bespeeld door een aanstrijkstok rond de buitenrand te draaien om een aanhoudende muzieknoot te produceren.
Ze worden soms bij boeddhistische rituelen gebruikt om meditatie en chanting te begeleiden. Klankschalen worden veel gebruikt voor het maken van muziek, meditatie en ontspanning, evenals voor persoonlijke spiritualiteit. Ze zijn populair geworden bij muziektherapeuten, geluidshealers en yogabeoefenaars.

KLANKSCHALEN verkrijgbaar in de tibetwinkel, klik hier