Dalai Lama in India

Delen:

DALAI LAMA IN TAWANG
De Dalai Lama maakt een tour door noordoost India. Vanwege slecht weer reisde de Dalai Lama niet per helikopter maar per auto van Guwahati naar Tawang in Arunachal Pradesh, noordoost India. Hoewel de Chinese regering de Indiase overheid verzocht het bezoek te voorkomen, arriveerde de Dalai Lama op 7 april bij het klooster Tawang, ook bekend als Gaden Namgyal Lhatse Gompha.
Honderden mensen stonden langs de weg naar het klooster en waren blij dat de Dalai Lama per auto arriveerde, zodat zij Zijne Heiligheid konden begroeten.

SPRAAKMAKEND
Voorafgaand aan zijn onderricht, waar circa 50.000 mensen voor waren gekomen, sprak de Dalai Lama tijdens een persconferentie zijn waardering uit voor minister president Modi van India. Hij noemde de president vooruitstrevend. Ook de Tibetaanse minister president in ballingschap, Dr. Lobsang Sangay, roemde recent de werkwijze van de regering Modi, die volgens hem de deuren in de Tibetaanse kwestie heeft geopend.

Het bezoek van de Dalai Lama aan Tawang was van spirituele aard, maar de opmerking van de hoogste minister van Arunachal Pradesh Pema Khandu, dat Arunachal Pradesh aan Tibet grenst, niet aan China, maakte dit bezoek spraakmakend.

Ook de mogelijkheid van reïncarnatie van de Dalai Lama kwam ter sprake. De Dalai Lama wees erop dat de mensen in Ladakh hopen dat hij daar zal reïncarneren, China wil zijn reïncarnatie in China, in Europese landen wordt erop gehoopt….
‘Eén ziel…hoe verdeel ik hem’, lachte de Dalai Lama.’Als het mijn tijd is zal daar een aanwijzing voor zijn, nu is er geen aanwijzing. Voorlopig ga ik nergens heen’.

HET TAWANG KLOOSTER
Het Tawang klooster is het grootste klooster van India, in 1680 gesticht door Merak lama Lodre Gyatso, in opdracht van de 5e Dalai Lama, Ngawang Lobsang Gyatso. Het behoort tot de Gelugpa school van het Mahayana Boeddhisme Het is verbonden aan het Drepung klooster in Lhasa, Tibet. Het staat bekend vanwege de prachtige gele daken.

BEZOEK
Zeker 3000 inwoners van Bhutan waren te voet over de bergen naar Tawang gekomen om naar hun spiritueel leider te komen luisteren. Van jong tot oud, maakte men de lange tocht naar Arunachal Pradesh. Ook was er interesse onder de een groep oorspronkelijke bewoners, de Monpa, een nomadenvolk. De Tibetaans-Zwisterse kunstenaar/zanger Loten Namling, voelt zich met hen verbonden en zong voor hen. Ook zong hij het lied ‘Amale Ho’ voor de Dalai Lama en minister Pema Khadu ter ere van de opening van het Dorjee Khandu Memorial museum in Tawang.

Dalai Lama en Loten Namling. copyright foto Namling.

Bronvermelding: Times of India, India Today, Loten Namling