Mars voor de wetenschap met Geshe Ngawang Tenley

Delen:

22 April demonstreerden wetenschappers en hun supporters onder de naam ‘March for Science’ om op te komen voor de wetenschap. Wereldwijd zijn er in zo’n 600 steden protesten georganiseerd. Volgens wetenschappers is er een tendens waarin politici zich steeds meer gaan bemoeien met de inhoud van wetenschap omdat de resultaten hen niet aanstaan. In Massachusetts, in de VS, liep Geshe Ngawang Tenley mee in de demonstratie “Vandaag heb ik de kans gehad om de mars voor de wetenschap en Aardedag bij te wonen. Zonder aarde kunnen we niet overleven. Zonder wetenschap kunnen we ook niet overleven. We hebben allemaal een lichaam en een geest. Wetenschap helpt ons om het lichaam te verzorgen, en de spiritualiteit zorgt voor de geest. Alle mensen zouden het milieu moeten beschermen en de wetenschap moeten begrijpen. Ik geloof dat dit heel belangrijk is.”

Eerwaarde Geshe Tenley Geshe Ngawang Tenley werd geboren in 1969 en begon in 1989 met zijn opleiding tot monnik onder leiding van zijn oom, Geshe Tsulga. Hij werd in 1990 door wijlen Gyume Khensur Geshe Urgyen Tseten Rinpoche ingewijd en begon het studieprogramma bij het Sera Je Klooster. In de loop van zijn studies heeft hij veel onderwijs ontvangen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama en andere hooggekwalificeerde meesters. In 1998 legde zijn Gelong gelofte af bij Zijne Heiligheid, en in november 2008, na achttien jaar studeren, voltooide hij zijn examens in het Sera Je Klooster. Hij begon in 2009 aan het Kurukulla Centrum te onderwijzen en werd in 2010 aangesteld door Lama Zopa Rinpoche na het overlijden van Geshe Tsulga. Zijn vrolijkheid en nederigheid nemen een ieder voor hem in die hij ontmoet.

Het Kurukulla Center werd in september 1989 gesticht in Boston, toen wijlen Geshe Losang Jampa, die de inwonende leraar in het Milarepa Center was, aan Lama Zopa Rinpoche voorstelde dat hij meer mensen zou kunnen bereiken als hij in Boston les zou geven dan in Vermont, waar hij residentie hield. Zo kwam Kurukulla Center tot stand, en de lessen werden gehouden ten burele van Wisdom Publications in Newbury Street. Rinpoche benoemde Nick Ribush als directeur.

Geshe Ngawang Tenley tijdens demonstratie voor de wetenschap in Boston

 

http://www.kurukulla.org/