Steunt Amerika de Tibetaanse zaak?

Delen:

Betekent het bezoek van de delegatie van het Amerikaanse Congres aan de Dalai Lama in Dharamsala (India) eerder deze week dat de VS steun betuigt aan de Tibetaanse zaak?

Op 3 mei j.l. spraken de Congresleden Jim McGovern (Democraat, Massachusetts) en Ileana Ros-Lehrinen (Republikein, Florida) voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de situatie in Tibet. Zij hebben de ‘Wet Wedezijdse Toegang tot Tibet’ geïntroduceerd, die de toegang tot Tibet voor Amerikanen moet bevorderen.

Onder grote belangstelling zijn op 9 mei 2017 de Amerikaanse Congresleden Nancy Pelosi en Jim Sensenbrenner aangekomen in Dharamsala (India) voor een tweedaags bezoek. Zij ontmoetten ZH de Dalai Lama. Tevens bezochten zij het Tibetaanse Kinderdorp in Dharamsala en was er een diner met de Centrale Tibetaanse Administratie. Tot slot was er een voorstelling bij het Tibetaans Instituut voor Podiumkunsten (TIPA).

Pelosi heeft ZH de Dalai Lama meerdere malen ontmoet, onder andere tijdens haar periode als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Pelosi, heden ten dage minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, is een actief voorvechter van de Tibetaanse zaak.
In 2008, ten tijde van de opstand in Tibet, was Sensenbrenner de enige republikein die Pelosi’s delegatie wilde vergezellen naar India, om ZH de Dalai Lama te ontmoeten. Aldaar sprak Sensenbrenner uit dat in het Amerikaanse Parlement geen verschil bestond tussen de mening van de democraten en de republikeinen waar het de noodzaak betrof de Tibetaanse cultuur te beschermen, en de onderdrukking van Tibetanen tegen te gaan.

Er is dus een aardige politieke achterban in de VS te vinden om de mensenrechten in Tibet te bepleiten maar zal dit in de realiteit ook vruchten afwerpen?

In november uitte ZH de Dalai Lama de wens Trump te ontmoeten maar hij zei ook: ”Tijdens de verkiezingen hebben de presidentskandidaten veel vrijheid om te zeggen wat ze willen. Maar eenmaal gekozen hebben ze de verantwoordelijkheid om hun visie te vertalen naar de realiteit.”

De kans dat ZH de Dalai Lama president Trump zal ontmoeten wordt met de dag kleiner aangezien Trump de banden stevig aanhaalt met de Chinese leider Xi Jinping.
Lobsang Sangay, president van de Tibetaanse regering in ballingschap, heeft verklaard dat ZH de Dalai Lama in april af zou reizen naar de VS maar dat dit bezoek is uitgesteld.

In juni 2016 ontving de toemalige president van Amerika, Barack Obama, ZH de Dalai Lama in het Witte Huis.

bronnen www.dalailama.com, http://pelosi.house.gov/, tibet.net