Zij kwamen over de bergen

Delen:

Project om hulp te bieden aan Tibetaanse boeddhistische nonnen die vanuit Tibet naar India vluchtten:
Het
Tibetan Nuns Project.
foto: Olivier Adam

De nonnen die u op deze foto ziet kwamen getraumatiseerd en in slechte fysieke gezondheid over de Himalaya van Tibet naar Nepal. Ze kwamen uiteindelijk terecht in een vluchtelingengemeenschap in Dharamsala (India) waar weinig tot geen middelen voorhanden waren om ze op te vangen.
De Tibetaanse Vrouwenvereniging en het Tibetaanse Nonnenproject kwamen in actie om hen te helpen.
Vandaag de dag zijn sommige van deze vrouwen leraren, leiders en Geshema’s, die de hoogste academische graad in hun traditie hebben.
Deze nonnen, en honderden zoals zij, ontsnapten te voet over de Himalaya op zoek naar een veilige plek om hun religie te beoefenen.
De ontsnapping van deze groep was echter slechts een deel van hun epische reis samen.
In 1989 maakten ze deel uit van een grote groep pelgrims uit Lithang, met als doel de heilige plaatsen in Lhasa te bezoeken.
Van Lithang naar Lhasa lopen zou op zich al een buitengewone prestatie zijn.
De pelgrims hadden echter besloten om de gehele afstand te reizen door prostraties te doen.
De nonnen in de foto deden honderdduizenden prostraties tijdens hun lange reis, die een afstand van 1.200 mijl bedroeg.
De pelgrimstocht naar Lhasa duurde twee jaar om te voltooien. Tragisch genoeg betekende het gebrek aan religieuze vrijheid en de fundamentele mensenrechten in Tibet dat de pelgrims hun doel niet konden bereiken. Toen de 170 pelgrims de buitenwijken van de heilige stad Lhasa bereikten, weigerden Chinese beveiligers hen de stad binnen te laten. In plaats daarvan laadde de politie hen in vrachtwagens en ondervroeg hen uren in een politiebureau.
Na het veranderen van de route naar Mount Kailash, besloten de meeste pelgrims om te ontsnappen naar de vrijheid in India.
De winter was begonnen en de groep was slecht uitgerust. Ze hadden geen winterkleding, goede schoenen, of zelfs genoeg eten om voor zo’n expeditie. De reis nam 27 dagen in beslag. Twee-en-twintig nonnen arriveerden uiteindelijk in Dharamsala (India) op zoek naar een nonnenklooster om te studeren en te oefenen.
Nog steeds kunnen de nonnen steun gebruiken, bezoek daarom eens de website van Tibetan nuns project.

https://tnp.org/
Foto ©Olivier Adam.
Copyright © 2017 Tibetan Nuns Project, All rights reserved.

foto: Olivier Adam