Jhola Techung strijdt voor het behoud van Tibetaanse muziek

Delen:

Het Tibetan Music Preservation Project, het project ter behoud van Tibetaanse muziek, streeft naar de bescherming en promotie van traditionele Tibetaanse muziek.

TMP is bezig met het samenstellen van een archief met Nagma en Toeshey liederen. Dit zijn twee authentieke stromingen uit de klassieke Tibetaanse muziektraditie. De in Nederland woonachtige Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo vertolkt deze muziek op haar cd Musical Offerings 2, An Anthology of Tibetan Classical Songs

De Tibetaanse muzikant Jhola Techung woont en werkt in San Francisco. Hij noemt zichzelf een folksinger en ook een freedom singer, hij streeft naar meer bekendheid van de Tibetaanse traditionele muziek onder de Tibetaanse bevolking die in ballingschap leeft en hij zet zich in voor het behoud hiervan. Hij heeft een indrukwekkend CV waaruit op te maken valt dat hij niet alleen traditionele muziek beheerst maar hij heeft ook samengewerkt met bekende westerse muzikanten zoals Philip Glass en Patty Smith.

Het Tibetan Music Preservation project is als een kroon op zijn werk en via crowdfunding probeert Jhola Techung genoeg fondsen te werven om opnames te maken, teksten te verzamelen, te archiveren, en ter beschikking te stellen aan onderzoekers en publiek.

Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Tibetaanse cultuur en het dagelijks leven in Tibet. Tegenwoordig is in Tibet geen ruimte voor de zang, dans en muziek van weleer. Deze werd door de Chinese autoriteiten verboden.
In India stichtte de veertiende Dalai Lama vrij snel na zijn aankomst in India, in 1959 TIPA, het instituut voor podiumkunsten. Op deze manier konden verschillende muziekvormen, ook de Nagma en Toeshey liederen, uitgevoerd en onderwezen worden. Nu de oorspronkelijke leraren er voor een groot gedeelte niet meer zijn, voelt Jhola de noodzaak om alles op alles te zetten deze traditie vast te leggen maar ook door te geven.

In Tibet groeien generaties op die hun muzikale erfgoed niet kennen, zegt hij.
Alleen al daarom is zijn project zij bijzonder en belangrijk.
Het eerste doel is om met de opbrengsten van Go Fund Me in 2017-2018 dertig liederen professioneel op te nemen die anders wellicht verloren gaan.

Foto’s: copyright Jhola Techung

Jhola Techung
(persfoto)