Wordt het nomadengebied Hoh Xil binnenkort niemandsland?

Delen:

Hoh Xol/ Kokoxili in nood, het land van de nomaden in Tibet
Steun de actie voor de nomaden van Tibet

Kokoxili, een groot gebied van Tibet, met de afmeting van Denemarken en Nederland samen, is een uniek landschap gevuld met mooie meren en zoetwatergebieden die een ruime biodiversiteit ondersteunen en – al eeuwen – duizenden Tibetaanse nomaden.

China, het land dat sinds meer dan zes decennia illegaal Tibet bezet houdt, heeft Kokoxili (Chinees: Hoh xil) voorgedragen voor de UNESCO World Heritage List, onder de titel “No Man’s Land”. Voor sommigen lijkt het misschien een positieve stap om dit fragiele natuurgebied te beschermen, maar de geschiedenis leert ons dat dit niet het plan van China is. China’s voordracht van Kokoxili ontkent de lange historie van de Tibetaanse nomaden in het gebied en negeert de essentiële rol die Tibetanen hebben gespeeld in het onderhouden van dit landschap.

Het toevoegen van Kokoxili als “No Mans Land”, in de vorm van een onbewoond natuurgebied, aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO, zonder een gedetailleerd onderzoek en verslag over de invloed op de nomaden families van Tibet, zou het schadelijke beleid van China steunen die Tibetaanse nomaden uit hun traditionele thuislanden verwijdert, en de Chinese autoriteiten steeds meer controle geeft over de bewegingsvrijheid en levensstijl van de Tibetanen.

MAATREGELEN: Dring op aan het UNESCO World Heritage Committee om garantie dat de nomaden hun leven in het gebed voort kunnen zetten zoals zij al generaties gedaan hebben.

Door deze actie te ondertekenen, stuurt u een dringend bericht aan elk van de 21 leden van de UNESCO World Heritage Committee.

Klik hier en teken om uw verzoek aan Unesco te versturen


kudde in Tibet foto R Dissen