Directeur GuChuSum aangevallen

Delen:

In Dharamsala, India, werd Lhagyari Namgyal Dolma op straat verbaal en fysiek aangevallen door een Chinese vrouw, die beweert een volgelinge te zijn van de Dalai Lama.


Lhagyari Namgyal Dolkar is lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap, en directeur van GuChuSum, een organisatie voor Tibetaanse politieke gevangenen.
De Chinese vrouw die de aanval inzette, was vlak daarvoor met een schaar een fotoexpositie te lijf gegaan. In de expostie werden foto’s getoond van de Tibetaanse protesten van 1 oktober 1987 en het geweld waarmee de Chinese regering hierop reageerde.
De feiten die in deze expositie getoond werden, maakten de Chinese vrouw blijkbaar compleet overstuur waardoor ze ging schreeuwen en geweldadig werd.
Ze riep, in het Mandarijn, ‘Ik ben Chinees, waarom bemoeien jullie je met mij?’.
Ze wees naar de aanwezige Tibetanen en riep: ‘Zijn jullie geen kinderen van keizer Yan en keizer Huang? Ik ben leerling van de Dalai Lama!’.
De verwijzing naar kinderen zijn van keizer Yan en keizer Huang is een typisch onderdeel van de Chinese propaganda retoriek. Chinezen zouden afstammen van deze twee keizers (waarvan niet vaststaat dat ze daadwerkelijk Han-Cinezen waren).
Is deze vrouw nou een boeddhist of een spion uit Beijing?
Haar gedrag doet denken aan de Blue Ribbon-demonstranten. Mensen die ingehuurd worden door Beijing organiseren pro-China demonstraties in Hong Kong.
Vorige maand begon een studente posters van de muren van de Chinese Universiteit van Hong Kong te rukken, posters die de onafhankelijkheid van Hong Kong promootten. De studente noemde haar actie “democratisch”.

De vrouw die Lhangyari Namgyal Dolkar aanviel, wat ook op beeld is vastgelegd, is herkend als frequent bezoeker van lezingen van de Dalai Lama in het afgelopen jaar.
Wat zijn haar motieven?

Update 2 oktober 2017: de Chinese aanvalster blijkt een Amerikaans paspoort te hebben

Met dank aan Rose Tang

Lees ook: Maak kennis met GuChuSum