Obama bezoekt de Dalai Lama in India

Delen:

EEN WARM WEERZIEN
ZH de veertiende Dalai Lama ontmoette vrijdag 1 december de voormalige Amerikaanse president Barack Obama in New Delhi. Eerder die dag was de Dalai Lama vanuit Dharamsala naar New Delhi gevlogen.
Obama kwam op uitndoging van de Dalai Lama. De Dalai Lama zelf reist namelijk wat minder nu zijn leeftijd vordert. Hij heeft het advies gekregen wat minder vaak en ver te reizen.
Als oude vrienden zaten Obama en de Dalai Lama bij elkaar en bespraken manieren om vrede en saamhorigheid in de wereld te bevorderen. De Dalai Lama is van mening dat er teveel verdeeldheid is in de wereld van vandaag.

Obama heeft altijd achter dialoog met China gestaan, ook tijdens zijn ambtperiode als president van Amerika heeft hij dit altijd benadrukt.

Obama had ook een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping op zijn lijstje staan. De ontmoetingen van Obama in India en China waren onderdeel van zijn eerste reis naar Azie sinds hij zijn ambt verliet. Obama verklaarde dat hij wil werken aan de bestrijding van klimaatverandering en ongelijkheid, racisme en discriminatie.

In zijn acht jaar durende voorzitterschap ontving Obama vier keer de Dalai Lama in het Witte Huis, te beginnen in februari 2010. Hun eerste vergadering was in september 2005 toen Obama lid was van het Senator Foreign Relations Committee.
De twee hadden elkaar eerder in Washington ontmoet, met sterke bezwaren van de Chinese regering. China veroordeelt routinematig bijeenkomsten tussen buitenlandse leiders en de verbannen Tibetaans boeddhistische spirituele leider, en noemt hem een separatist.

Ontmoeting Obama en Dalai Lama, 1 december 2017 in India © CTA, tibet.net

Lees ook: De Dalai Lama & Nobelprijs 1989-2017

Foto bovenaan bericht: The Dalai Lama and then US President Barack Obama in 2008.
©File photo Tibet Sun /Sonam Zoksang

Bronnen: tibet.net, tibetsun.com