Kunstenares Sonam Dolma Brauen

Delen:

De Tibet Support Groep Nederland feliciteert kunstenares Sonam Dolma Brauen met de Compete for Peace- Not War Award voor beeldende kunst.

Kunstenares Sonam Dolma Brauen woont en werkt in Zwitserland. In 1953 werd zij in Tibet geboren, in 1959 besloot haar familie bezet Tibet te ontvluchten over de Himalaya. Zo kwam Sonam met haar familie in India terecht. In India ging zij naar school. Toen Sonam 19 jaar was emigreerden zij en haar moeder naar Zwitserland. Uiteindelijk trouwde Sonam daar met Martin Brauen, een inmiddels bekende antropoloog en curator.

Vanaf 1990 studeerde Sonam aan de kunstacademie in Bern. Zij maakt voornamelijk abstract werk. Zij bleef zich artistiek ontwikkelen. Zo vertrok ze tien jaar geleden naar New York om daar een aantal jaar te werken te midden van andere kunstenaars. De kunstwerken van Sonam Dolma zijn voornamelijk abstract en hebben een link met boeddhisme.

Sinds de periode in de VS ging Sonam zich meer toeleggen op installatie kunst. Daarbij gebruikt zij soms provocatieve materialen. Zo maakte zij monnikspijen waar geweerhulzen in verwerkt zijn.

Boomerang by Sonam

Het werk Boomerang van Sonam sprong in het oog bij de Compete for Peace – Not War competitie. (Strijd voor vrede- tegen oorlog).
Boomerang is een grote, vloervullende installatie, gemaakt van patroonhulzen. 2010 Patroonhulzen om precies te zijn, en elke huls is een vororbeeld van hoe losse deeltjes een groter geheel kunnen vormen. Als iedereen iets kleins doet om een verschil te maken, zullen die kleine gebaren een golf van verandering veroorzaken, die een positieve invloed op de mensheid zal hebben, denkt Sonam.
De enorme hoeveel hulzen verbeeldt ook het grote geld dat in de wapenindustrie in omloop is. De leveranciers schromen niet te leveren aan groepen en landen die in oorlog zijn, zonder scrupules over het effect dat het oorlogsmaterieel zal hebben.

Lange tijd was Sonam bezorgd en verdrietig over de oorlogen waar ze van hoorde, en de gevolgen die die oorlogen hadden op de mensen. Slapeloze nachten had zij ervan. In haar kunst kan zij een deel van haar gedachten vorm geven.
Door patroonhulzen te verzamelen en te bestuderen, en het samenstellen van het kunstwerk Boomerang, ontstond een symbolisch beeld van hoe de ammunitie- en wapenindustrie de mensheid beïnvloedt.
Sonam’s kunstwerk reflecteert haar levenservaring en de hoop op een betere toekomst.
‘Als kind vluchtte ik te voet over de Himalaya met mijn familie vanuit mijn door oorlog verscheurde land, opzoek naar vrede en veiligheid. Nu, als volwassene en kunstenares, deel ik mijn boodschap van vrede door middel van abstracte kunst, die emoties oproept en verhaalt over de wereld om ons heen,’ aldus Sonam Dolma Brauen.
Vrede betekent dat er geen oorlog in de wereld is, geen vluchtelingen, geen honger. Geen machtspelletjes tussen rijk en arm.
Het belangrijkste zou zijn dat niemand dan in angst hoeft te leven.

Het is belangrijk een vreedzame wereld te creëren voor onze kinderen en voor onze toekomst. Wij hebben de mogelijkheid oorlog te vermijden en vrede te realiseren. Mensen kunnen keuzes maken, soms resulteren die keuzes in zelfvernietiging door onze technologie.
Kunst komt voort uit onze ervaring, ons lijden, onze gedachtes en gevoelens. Door kunst, kunnen we onze boodschap doorgeven en de mensen om ons heen inspireren om positieve veranderingen in de wereld tot stand te brengen, vindt Sonam Dolma Brauen.

foto: Boomerang © Sonam Dolma Brauen

bronnen: Sonam Brauen, worldcitizenartists.org

Bezoek de website van Sonam Dolma Brauen.