Zelfverbranding in Tibet

Delen:

Treurig nieuws: Tseko, een Tibetaan van in de veertig, ging over tot zelfverbranding vanochtend in het distrcit Meruma, Ngaba, Amdo, Tibet.
Volgens mensen die hem kenden, laat hij zijn moeder, zijn vrouw en twee dochters achter.

Tseko

 

Lees meer over zelfverbranding in Tibet.
En een eerder artikel over zelfverbranding, nov. 2017.
Artikel uit juli 2017.

© Boeddhistisch Dagblad

 

Zijne Heiligheid de Dalai Lama over zelfverbrandingen:
11 oktober 2012 interview met Ann Curry, NBC News
“Of dit soort handelswijze [zelfverbranding] goed of slecht is, is moeilijk te beoordelen. Ze drukken zich op geweldloze manier uit over het Chinese beleid … Ze bevinden zich in een echt wanhopige situatie. Dus nemen ze dit soort besluiten. Ik ben er vrij zeker van, dat die gevallen, die hun eigen leven opofferen … met oprechte motivatie, voor de Boeddha dharma, voor het welzijn van mensen. Vanuit een boeddhistische visie, vanuit een religieuze oogpunt is het, hoe zeg je dat … positief. Op het moment, dat deze activiteiten uitgevoerd worden, … vervuld van woede, haat, dan is het fout … dus, zie je, het is moeilijk te beoordelen. Ik denk dat het in ieder geval heel droevig is, … het is heel erg droevig.” Bekijk interview hier (Engels)
2013: Zelfverbranding door Tibetanen uit protest tegen de Chinese bezetting van hun land heeft weinig effect op het Chinese beleid. Dat heeft de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama donderdag gezegd.
Hij drong er bij de Chinese autoriteiten op aan meer aandacht te schenken aan de achtergronden van de zelfverbrandingen. (bron: NU.nl 13 juni 2013)
Lobsang Sangay over zelfverbrandingen, 24 januari 2018 VRT.be:
De afgelopen jaren stierven in Tibet 151 Tibetanen door zelfverbranding, 6 of 7 het afgelopen jaar. De meesten deden dat uit protest tegen de Chinese overheersing en voor de terugkeer van de Dalai Lama. “Wij veroordelen die zelfverbrandingen ten stelligste” zegt Sangay. “Maar hoe wanhopig moet je zijn om zoiets als enige uitweg te zien?
(…)
Toch blijft Lobsang Sangay hopen dat hij én de Dalai Lama ooit terug kunnen keren naar Tibet. “Als boeddhist moet je hoopvol zijn”, zegt hij. “De grote droom van mijn vader was om in Tibet te sterven. Hij is gestorven in India, als balling. Het is mijn plicht als zoon om zijn droom waar te maken.”

copyright photo AFP

ZELFVERBRANDINGEN VERBEELD
Tomoyo Ihaya maakt tekeningen over zelfverbrandingen van Tibetanen die vrijheid willen in Tibet, de terugkeer van de Dalai Lama en de Panchen Lama. Tibetanen die deze vorm van protest als enige uitweg zien.

Tomoyo Ihaya groeide op in Japan, tijdens haar studiejaren verhuisde zij naar Canada. In Tokio maakte zij kennis met het Tibetaans boeddhisme.
In Vancouver leerde zij meer en zij bezocht India om het Tibetaans Boeddhisme verder te bestuderen.
Na een reis naar Ladakh, een soort thuiskomen, sloot ze vriendschap met mensen uit de Tibetaanse gemeenschap in Delhi en Dharamsala.
Zij begon een kunstproject om voor hen geld in te zamelen; ‘Himalayan Sky’.
Sinds de opstand van 2008 in Tibet vonden er meer dan 150 zelfverbrandingen plaats. In 2012 begon Tomoyo tekeningen te maken voor/over de Tibetanen die zichzelf in brand staken.

Tomoya Ihaya: For Tenzin Choeying – The Great Ocean called Life July 14 2017
Remember Damchoe Sangpo Feb17 2012 © Tomoyo Ihaya
Tomoyo Ihaya’s hand-drawn maps of Tibet are a direct response to self-immolations © Tomoyo Ihaya

Bronnen: NBC News, Facebook, Tomoyo Ihaya, Nu.nl, Boeddhistisch dagblad, VRT.be (Veerle de Vos), AFP