Herdenking Tibetaanse Volksopstand: Den Haag 10 maart 2018

Delen:

ACTIE VOOR TIBET
De Tibet Support Groep, de International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschap Nederland organiseerden gezamenlijk verschillende acties om op 10 maart de Tibetaanse Volksopstand uit 1959 te herdenken.

Den Haag © 2018 SOTC
Den Haag 10 maart © 2018 SOTC

DEN HAAG
10 Maart 2018: in Den Haag begon de herdenking om 10:00 uur bij de Chinese Ambassade, aansluitend was er een vredesmars die langs het Vredespaleis voerde en eindigde bij het Centraal Station.

Den Haag © 2018 SOTC

VLAGGENACTIE
Vele supporters hingen 10 maart de Tibetaanse vlag uit.

Bestel de prachtige vlag

Meisje met Tibetaanse vlag 10 maart 2018 Den Haag © SOTC

GENÈVE
Eén van de grootste demonstraties voor Tibet die ooit georganiseerd is in Europa vond plaats voor het gebouw van de VN in Genève.
Een bus ging van Amsterdam Sloterdijk naar Genève met 60 mensen aan boord!
Een foto impressie uit Genève is van onze collega’s uit België, de Tibet support groep Lungta.

Hieronder foto’s uit Den Haag:

Den Haag 10 maart © 2018 SOTC
Den Haag 10 maart © 2018 SOTC
Den Haag 10 maart © 2018 SOTC
Den Haag 10 maart © 2018 SOTC
Den Haag 10 maart © 2018 SOTC

10 Maart 2018 Tibetan Uprising Day, Genève

Onder de Tibetaanse demonstranten en hun supporters in Genève was ook Loten Namling, de zanger/kunstenaar/activist zal een Vrijheidslied zingen.

Elk jaar op 10 maart wordt de Tibetaanse Volksopstand van 1959 herdacht. Sinds de bezetting van Tibet door het bevrijdingsleger van China in 1950 is er verzet geweest tegen de invasie. Toch wordt 10 maart 1959 beschouwd als het begin van de opstand tegen de Chinese bezetting, gezien de omvang van dit verzet en de gevolgen ervan.
Tijdens de nieuwjaarsviering van 1959 werd het gerucht steeds sterker dat het Chinese leger de Dalai Lama zou arresteren. De menigten mensen die op straat waren om Losar (Tibetaans Nieuwjaar) te vieren, begonnen zich bij het Norbulingka, het zomerpaleis van de Dalai Lama in Lhasa, te verzamelen. De Dalai Lama kon toen al geen kant meer op.
Het Chinese leger omsingelde op zijn beurt het Norbulingka en de groeiende groep loyale Tibetanen. Duizenden mensen, uit alle lagen van de bevolking, stelden zich uiteindelijk op rond het paleis.
Toen er door het Chinese leger mortiergranaten werden afgevuurd, was het duidelijk dat de Dalai Lama moest vluchten, en in vermomming ging Zijne Heiligheid op pad – een onzekere tocht over de Himalaya.
Zijn gouden gewaad bleef, in afwachting van zijn terugkeer, achter in het Potala, het winterpaleis.
De trouw die het Tibetaanse volk destijds toonde, is precies de intentie waarmee Tibetanen vandaag de dag aandacht vragen voor de situatie in Tibet.
Zij vragen politici en bestuurders van landen over de hele wereld om steun.