Weduwe Liu Xiaobo spreekt

Delen:

Weduwe Liu Xia  heeft afgelopen week van zich laten horen, voor het eerst in acht maanden is het haar gelukt een telefoontje te plegen.

Op 19 augustus 2017 zagen we een filmpje op internet, van de weduwe van de overleden Chinese Nobelprijswinnaar en dissident Liu Xiaobo. Het korte filmpje was geplaatst op YouTube, critici zeggen dat  Liu Xia het filmpje waarschijnlijk  onder druk van  de Chinese overheid heeft opgenomen. Het filmpje stond op een YouTube kanaal dat alleen berichten van de Chinese overheid publiceert.

Het was het eerste teken van leven van dichteres Liu Xia (56), sinds de begrafenis van haar man Liu Xiaobo. In de opname verklaart ze nog niet teruggekeerd te zijn naar Peking, en zegt ze tijd nodig te hebben om te rouwen. Ze verklaart ook van zich te laten horen als het beter gaat. Ondertussen konden familieleden en journalisten geen contact met haar krijgen.

Nu, in mei 2018, is er dan bericht, maar niet omdat het beter gaat. Liu Xia staat nog onder huisarrest en heeft geen toegang tot een telefoon of internet.

Nu het haar gelukt is een telefoontje te plegen is het bericht verbijsterend. Zij heeft verklaard dat ze bereid is te sterven uit protest tegen het huisarrest waar ze al acht jaar aan onderworpen wordt (zonder aanklacht of veroordeling).
‘Ik ben nergens bang meer voor,’ zei ze, ‘ik heb niets te verliezen. Als ik nergens heen kan  zal ik sterven in mijn eigen huis. Xiaobo is er niet meer, en er is niets meer voor mij op aarde.  Het is makkelijker te sterven dan te leven.’ De vriend waar ze mee sprak drukte haar op het hart toch weer een aanvraag in te dienen om China te mogen verlaten. Volgens deze vriend en dissidente schrijver, Liao Yiwu, die nu in Duitsland woont, heeft Liu Xia alle hoop verloren.
‘Ik ben zo kwaad dat ik klaar ben om te sterven’, zou ze gezegd hebben,’ Als ik dood ben, is alles voorbij’.

Schrijver en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo overleed aan leverkanker. Op het moment dat zijn ziekte wereldkundig werd gemaakt, was deze al zo vergevorderd dat de kans op genezing voor de 61-jarige schrijver minimaal was. Hij won in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede, maar zat toen al gevangen. Een jaar eerder was hij opgepakt en veroordeeld vanwege zijn kritiek op de communistische partij en zijn bijdrage aan een pamflet dat voor democratische hervormingen pleitte. Zijn vrouw leeft nu al acht jaar onder huisarrest.

UPDATE 14 mei 2018
Rose Tang, kunstenares en activiste, momenteel woonachtig in NYC:
“Liu Xia is a poet and artist in China. She’s been under house arrest for 8 years since her late husband Liu Xiaobo was awarded Nobel Peace Prize in 2010. Dr. Liu Xiaobo, a fierce writer and literary critic, died of liver cancer in police custody last July. Liu Xia is still under house arrest, her only crime is to be married to Liu. She suffers from severe depression and heart problems. Liu Xiaobo was a pivotal figure in Tiananmen Movement in 1989 and was responsible for saving the lives of thousands of students in Tiananmen Square during the massacre, including me.”

Lees meer over Liu Xiaobo

Lees ook over Liu Xiaobo

Liu Xiaobo

Bronnen: Trouw, Facebook, YouTube, medium.com, tibet.nu
Foto’s: Facebook tenzij anders vermeld
Tekst Rose Tang: Facebook