Wereldvluchtelingendag

Delen:

De bekendste Tibetaanse vluchteling is de Dalai Lama.
Sinds zijn vlucht over de Himalaya naar India in 1959, heeft hij altijd de wereld afgereisd om met wereldleiders te spreken over de situatie in Tibet.
De vlucht van de Dalai Lama.
Tijdens de nieuwjaarsviering in Lhasa, Tibet, van 1959, werd het gerucht steeds sterker dat het Chinese leger de Dalai Lama zou arresteren. De menigten mensen die op straat waren om Losar (Tibetaans Nieuwjaar) te vieren, begonnen zich bij het Norbulingka, het zomerpaleis van de Dalai Lama in Lhasa, te verzamelen. De Dalai Lama kon toen al geen kant meer op.
Het Chinese leger omsingelde op zijn beurt het Norbulingka en de groeiende groep loyale Tibetanen. Duizenden mensen, uit alle lagen van de bevolking, stelden zich uiteindelijk op rond het paleis.
Toen er door het Chinese leger mortiergranaten werden afgevuurd, was het duidelijk dat de Dalai Lama moest vluchten, en in vermomming ging Zijne Heiligheid op pad – een onzekere tocht over de Himalaya.
Zijn gouden gewaad bleef, in afwachting van zijn terugkeer, achter in het Potala, het winterpaleis.

De Dalai Lama vlucht uit Tibet , 1959De Wereldvluchtelingendag (in het Engels: World Refugee Day) is een speciale herdenkingsdag die jaarlijks gevierd wordt op 20 juni. De dag werd in het jaar 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen te kweken en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Wereldvluchtelingendag wordt in meer dan honderd landen gevierd, vaak georganiseerd door de nationale afdeling van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Lees meer.

Kusho Bagdro schreef een boek over de verschrikkingen die Tibetaanse gevangenen ondergaan

Tibetaanse vluchtelingen
Sinds 1959 werden 54 vluchtelingenkampen opgezet in India, Nepal en Bhutan. Hieronder bevonden zich 11 handwerk-, 26 agrarische en 17 agro-industriële nederzettingen. Dit gebeurde door de regeringen van de genoemde landen, die daarbij onder meer hulp kregen van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Begin jaren ’60 was Zwisterland het eerste land dat aanbood de buurlanden van Tibet te ontlasten en vluchtelingen van hen over te nemen in eigen land. Daarna volgden Canada en andere landen in de wereld.[1][2][3]

Tibetaanse vluchtelingen in India

Nyima Lhamo in Den Haag 2017 © SOTC

Nyima Lhamo woont in India. In 2016 ontvluchtte zij Tibet om aandacht te vragen voor haar onder verdachte omstandigheden overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Sindsdien zet Nyima Lhamo zich actief in door onder meer getuigenis af te leggen in het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en regeringen.
India verwelkomde sinds 1959 de meeste Tibetanen, waaronder de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso die in McLeod Ganj (Boven Dharamsala) de Tibetaanse regering in ballingschap (kashag) vestigde. In India werden in totaal 64 scholen gebouwd. Veel Tibetanen vonden werk vooral in de spoorwegbouw.
Met de komst van de dalai lama naar Dharamsala kwamen er naast zijn regering ook andere instituten, zoals het Tibetaans parlement in ballingschap, het Tibetaans Instituut voor Podiumkunsten, de Library of Tibetan Works and Archives en het Norbulingka-instituut. Ook zijn in Dharamsala meerdere Tibetaanse organisaties gevestigd, zoals het Tibetaans Jeugdcongres, de Gu-Chu-Sum, het Amnye Machen-instituut en de Tibetaanse kinderdorpen.
Verder zijn er in Dharamsala verschillende boeddhistische centra en kloosters nagebouwd die zich in ook in Tibet bevinden, zoals vestigingen van het Namgyal- en Nechung-klooster, het kleinere klooster Gompa Dip Tse-Chok Ling en de stoepa Mani Lakhang.
Bekende Tibetanen in India zijn onder meer de verschillende politici in ballingschap, boeddhistische tulku’s en andere geestelijken, enkele familieleden van de dalai lama, verschillende activisten en voetballers in het Tibetaans voetbalelftal. Anderen zijn onder meer de acteur en lama Orgyen Tobgyal en geschiedkundige en oud-minister Wangchug Deden Shakabpa.
Thank you India
In 2018 begonnen Tibetanen in India de ‘Thank You India’ campagne. 31 maart 2018 markeerde het begin van het 60e jaar, sinds Zijne Heiligheid de Dalai Lama op het heilige land van India stapte. Tibet is onlosmakelijk verbonden met India door middel van geografie, geschiedenis, cultuur en spiritueel, Tibetanen verwijzen naar India als ‘Gyagar Phagpay Yul’ of India het land van Aryas. 

photo Tibet.net

lees meer  over Thank you India.

Lees ook: Remembering An Epic Journey: How Dalai Lama Escaped Tibet in 1959

Tibetaanse vluchtelingen in Nepal
Nepal vangt al Tibetaanse vluchtelingen op sinds China het land in 1950 bezette en annexeerde. Sinds 1991 mogen nieuwe vluchtelingen officieel niet meer blijven, maar terugkeer is geen optie. Zonder werk en inkomen zitten velen in een lastige situatie. Met het Mr. C. Brouwerfonds helpen we economisch kwetsbare Tibetaanse met beurzen, taallessen en activiteiten om de Tibetaanse culturele identiteit te behouden.

Tibetaanse vluchtelingen in Nederland
Al enige jaren maken Tibetsupporters in Nederland zich zorgen over een groeiende groep ‘illegale’ Tibetaanse vluchtelingen in Nederland. Tibetaanse vluchtelingen krijgen niet altijd de erkenning die zij nodig hebben.

Bronnen: Mr.C.Brouwerfonds, Wikipedia

1)https//web.archive.org/web/20130513004204/http://www.galleryespace.com/about_spot_in_the_mountain.php

2) https://web.archive.org/web/20091013134452/http://www.tibet.com/Govt/long.html

3) 3] (en) Canadian Encyclopedia, Tibetans