Vlaggen als boodschappers

Delen:

Ellis Mensinga schreef voor het blad Metier over Vlaggen als boodschappers.

Klik en lees Metier Tibet

EEN KIST VOL VLAGGEN
door Ellis Mensinga

Waarom willen we reizen? Waarom willen we leren? Daar zijn bibliotheken over volgeschreven. We zien iets nieuws, of iets bekends in een andere context. We gaan verbanden leggen, puzzelstukjes vallen op z’n plek en we krijgen overzicht, een inzicht. Hebbes, dat voelt fijn!

Ellis Mensinga

Ook kunnen we hierdoor geïnspireerd raken en er iets meer mee willen doen. Schrijven, dichten, erover vertellen of zelf een nieuw voorwerp maken.

In Métier heb ik een verhaal geschreven over Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Zij zijn een van de bronnen waaruit ik doorlopend put om iets mee te doen. Het lijkt me leuk om daar wat meer over te te vertellen. Over de mogelijkheden; wereldwijd, maar ook dichtbij in kleine kring. In hoeverre vertel je de oude boodschap, of creëer je een nieuw inhoud met andere betekenissen.
Kunst maken is naar mijn idee altijd het goed gebruiken van technieken, maar er dan toch ook wat extra’s mee doen. Inhoudelijk of met een ander gebruik van de gereedschappen en technieken. Iets wat de mensen verrast en ook hen weer kan inspireren.

foto”Ellis Mensinga

Laten we voor de illustratie van deze denkbeelden even teruggaan naar mijn reis door Tibet.
Ik heb er op diverse plekken mijn uit Holland meegebrachte gebedsvlaggetjes opgehangen. De vlaggetjes waren voorzien van mijn eigen wensen in het Hollands en Engels. Eén maal was mijn wens dat mijn vrienden, Tibetaanse vluchtelingen, nu in Holland, terug zouden kunnen keren naar hun land om hun familie en vrienden te kunnen ontmoeten.

Enkele jaren later was ik in Sri Lanka, op de plek waar een loot staat van de oorspronkelijke Bodhi-boom. De boom in Bodh Gaya in India, waaronder de Boeddha tot verlichting kwam.
Daar was mijn wens dat de Boeddhisten overal ter wereld de belangrijke oorspronkelijke boodschap van vrede zouden blijven uitdragen. Zoals we weten is dat diverse malen niet goed gelopen, helaas.

foto: Ellis Mensinga

Toen ik in 2004 enige tijd door Vietnam reisde heb ik allerlei mensen gevraagd de vlaggetjes vast te houden en daar een foto van gemaakt, nadat ik hen eerst verteld had over de boodschap en hen gevraagd had naar hun wens. Die liep van heel persoonlijk tot algemeen, zoals ‘Nooit meer oorlog!’

Ook hier in Holland waren er voor mij een aantal onvergetelijke ervaringen, zoals het ophangen van lange snoeren gebedsvlaggetjes vanaf de Scheveningse vuurtoren. Helemaal van de zeemeermin op het topje tot de straatstenen beneden aan de vuurtoren.

foto: Ellis Mensinga

Dit deed ik voor een diaklankbeeld over de Tibetaanse monniken, die bij ons in het Museon gedurende 7 dagen een prachtige zandmandala hadden gemaakt. Na de voltooiing van dit schitterende kleurrijke zandtapijt borstelden zij alles bij elkaar en vervolgens werd het losse zand in koperen vazen in een processie over het Scheveningse strand naar de golfbrekers gedragen en in de Noordzee gestrooid.

foto: Ellis Mensinga

Persoonlijker waren de keren dat ik als zijnde een B.A.B.S., oftewel een Trouwambtenaar, het paar verraste met een zelfgemaakt vlaggetje waarbij de ene kant een origineel met het windpaard. Op de andere kant had ik het bekende symbool van het huwelijk, de twee gouden trouwringen in elkaar geschilderd met natuurlijk hun namen, datum en trouwlocatie erop.

Van een heel andere orde waren de diverse malen dat ik met een aantal vrijwilligers in diverse musea en op festivals workshops organiseerde. ‘Maak je eigen wensvlag’ was de aansporing. Alle Volkenkundige musea hebben eraan moeten geloven. Meestal was daar dan een boeddhistische expositie.
Ook op scholen, bij allerhande groepen en partijtjes ter gelegenheid van verjaardagen, jubilea en herdenkingen waren en zijn deze workshops populair.
Na een inleiding, eventueel met een powerpoint gaat men aan de slag en maakte simpele vlaggetjes of ware kunstwerkjes.
Voor zichzelf of voor een ander.

Wereldmuseum Rotterdam, foto Ellis Mensinga

Ik ben blij en trots te kunnen aankondigen dat de Tibet Suppoort Groep (TSG) de organisatie van deze workshops op zich heeft genomen.
Vanaf januari 2020 kan de kist worden aangevraagd. De eerste tien aanvragers krijgen een slinger Tibetaanse Gebedsvlaggetjes cadeau.

Vijf prachtige originele houten drukblokken, rollers, glasplaten, verf en katoenen stof. En natuurlijk een handleiding voor het afdrukken, naast een powerpoint over de achtergronden van deze vlaggetjes.

Inhoud werkkist, foto Ellis Mensinga

Ik wens iedere gebruiker van de Tibetaanse Gebedsvlaggen Werkkist enorm veel plezier en inspiratie!
TASHI DELEK oftewel : veel geluk, en ‘dat het je goed mag gaan’ !

foto: Ellis Mensinga

Bronnen: Metier; Ellis Mensinga