Nieuwe columniste Tibet Support Groep: Marieke Keurentjes-van den Brink

Delen:

Tashi delek
Door Marieke Keurentjes – van den Brink

Mijn interesse in Tibet begon toen ik het boek ‘Een vrouw trekt door Tibet’ van Alexandra David-Néel las. Ik was denk ik een jaar of vijftien. Ze beschreef een mystieke plek hoog in de bergen met monniken en rituelen. Mijn aandacht was hierdoor getrokken en ik las alle boeken die zij over Tibet geschreven had. Doordat Tibet hoog in de Himalaya verborgen lag, was de Tibetaanse cultuur eeuwenlang authentiek gebleven. Het kreeg weinig invloeden van buitenaf. Helaas, is dat op dit moment anders, en dreigt de Tibetaanse cultuur ten onder te gaan door de Chinese overheersing. De Tibetaanse taal, het nomadenbestaan, het Tibetaans boeddhisme, maar ook het kloosterleven en de tempels dreigen langzaam in Chinese handen te vallen. Elk jaar worden er weer nieuwe regels opgelegd die de Tibetaanse cultuur langzaam doen vervagen.

Crédit photo : Maison Alexandra David-Neel © Ville de Digne-les-Bains

Wat mij het meeste heeft aangegrepen tijdens mijn reizen naar Tibet, maar vooral tijdens de tempelbezoeken, is de devotie bij de bevolking aan hun geloof en bij het eren van hun goden. Alles wat ze dagelijks doen staat in het teken hiervan. Voor mij persoonlijk betekent een tempelbezoek, naast respect voor de goden, andere inzichten of een andere blik op de wereld krijgen. Hier heb ik de inspiratie vandaan gehaald om het boek ‘Nepal & Tibet, goden en devotie’ te schrijven dat in de Tibetwinkel te koop is. De reizen naar Tibet, en mijn belevenissen die ik onderweg heb meegemaakt, zijn voor mij de inspiratie geweest tot het schrijven van een maandelijkse column voor de Stichting Tibet Support Groep Nederland. Ik vertel je mijn verhaal, mijn belevenissen, langs dorpen en kloosters, met aandacht voor geschiedenis, maatschappelijke onderwerpen en foto`s uit mijn eigen archief. Door het schrijven van reisverhalen over andere culturen ben ik, voor mijn gevoel, eigenlijk altijd een beetje op reis.
Terwijl ik deze column schrijf, besef ik mij des te meer, dat ik in Nederland mijn mening op kan schrijven in een column, iets wat Tashi Wangchuk en andere Tibetaanse schrijvers niet kunnen doen, zonder dat daar zware sancties op staan. Daarom hoop ik, door mijn verhalen over Tibet, anderen te inspireren over dit prachtige land, verscholen in de Himalaya. Om er naar toe te reizen, en het zelf te ervaren, maar ook om deze bijzondere cultuur en zijn tradities te behouden, buiten, maar nog belangrijker, in Tibet zelf. Dat de Tibetanen hun culturele erfgoed en tradities over kunnen brengen van generatie op generatie. Zonder invloeden van buitenaf, eigenlijk zoals het vroeger was, in de boeken van Alexandra David-Néel.
Kalee shu, (tot ziens)
Marieke
Meer lezen over mijn reizen naar Nepal & Tibet.
Stuur een berichtje naar aanleiding van deze column of voor andere vragen.

* Foto onderschrift Tashi delek: Onderweg van Yamdrok Tso naar Gyanze