Zelfverbranding Dorbe

Delen:

Wederom heeft kunstenares Tomoyo Ihaya een tekening toegevoegd aan haar blog. Het heet: For Dhorbo, November 4 2018

Een jonge Tibetaanse man genaamd Dorbe (Dhorbo) zette zichzelf op 4 november in brand in Ngaba, Amdo. Voordat hij stierf, riep hij uit: “Moge de Dalai Lama lang leven lijden! Mogen wij spoedig zijn gouden aangezicht aanschouwen!”. Foto’s die opduiken tonen de jonge Tibetaanse man in traditionele Tibetaanse kleding naast een nomadentent. Volgens Kanyag Tsering en Lobsang Yeshe, twee Kirti-monniken in ballingschap in India, die het nieuws van de zelfverbranding hebben doorgeven, was Dorbe 23 jaar en kwam hij uit het dorp Jakorma (Chinees: Xiakunma) in de pastorale gemeente Choejema (Chinees: Qiujima). Choejema ligt in de provincie Ngaba (Chinees: Aba) in de huidige Ngaba Tibetaanse en Qiang autonome prefectuur in de provincie Sichuan. Ngaba is het gebied waar in 2009 de golf van Tibetaanse zelfverbrandingen begon. Dorbe woonde in het huis van zijn oom. De Kirti monniken zeiden dat er geen verdere details bekend waren, vanwege de intense restrictie op het verspreiden van informatie in het gebied en ernstige gevaren voor Tibetanen, die met andere Tibetanen in ballingschap spreken.

Dorbe

Dorbe’s zelfverbranding volgt op  de dood van een Tibetaanse man van in de veertig, Tsekho Tugchak. Tsekho Tugchak stak zichzelf ook in Ngaba op 7 maart 2018 in brand stak, was de eerste zelfverbranding in Tibet van dit jaar. Huiveringwekkende afbeeldingen circuleerden destijds online van het zwartgeblakerde lichaam van het de met zijn armen uitgestrekt op de grond liggende Tsekho Tugchak. Tsekho Tugchak kwam uit een nomadisch dorp in de gemeente Me’uruma in Ngaba. Op 3 december 2017 vorig jaar stak Konpe, een ook uit Ngaba komende Tibetaan, zichzelf in brand vlakbij de plaats van de eerste zelfverbranding in Tibet in februari 2009.

Tomoyo maakt tekeningen over zelfverbrandingen
van Tibetanen die vrijheid willen in Tibet, de terugkeer
van de Dalai Lama en de Panchen Lama. Tibetanen
die deze vorm van protest als enige uitweg zien. Lees meer over Tomoyo en haar werk

Herdenking Dorbe 10 november 2018, Leh, Ladakh / photo  Phayul

Bronnen:

Tomoyoihaya.blogspot.com;

Savetibet.nl; Facebook.com