Overstromingen en landverschuivingen in Tibet

Delen:

Schade aan het Poluklooster door overstromingen en landverschuivingen.

De overstroming van de Drichurivier in Tibet heeft het Poluklooster in Chamdo in de afgelopen periode grotendeels onder water gezet. Veel van de religieuze artefacten zijn door het water verwoest, zo melden bronnen aan Radio Free Asia (RFA).

The Polu monastery in Tibet’s Chamdo prefecture is shown partly submerged in a Nov. 11, 2018 photo.
Photo provided by an RFA listener

Overstromingen langs een stuk van de Tibetaanse rivier de Drichu hebben het Poluklooster overspoeld in Chamdo, ondanks vele buurtbewoners die hard hadden gewerkt om het te beschermen tegen het stijgende water, zeiden Tibetaanse bronnen. Het Poluklooster in de wijk Jomda in Chamdo staat nu grotendeels onder water, veel van de religieuze voorwerpen uit het klooster worden nu onherstelbaar geruïneerd, vertelde een lokale (anonieme) bron maandag aan de Tibetaanse afdeling van RFA.
‘We hebben ons best gedaan om het klooster te beschermen tegen het water door er hekken omheen te bouwen, maar dit hielp niet.’
‘Nu is er niets dat we kunnen doen, en het enige dat overblijft is proberen het opnieuw te bouwen, en we doen nu een beroep op iedereen om ons te helpen,” zei hij.

Op 11 oktober en opnieuw op 3 november hebben twee aardverschuivingen aan de oevers van de Drichu in Jomda’s Polu gemeente de rivier afgedamd, waardoor meren werden gevormd en lokale Tibetanen gedwongen werden naar hoger gelegen gebieden te vluchten voor hun veiligheid.
De stijgende waterstanden van de afgelopen dagen hebben inmiddels veel huizen met twee verdiepingen ondergedompeld in de gemeente Polu. De staatskrant Global Times meldde zondag dat tijdelijke kampen zijn opgezet om dorpelingen te huisvesten die zijn ontheemd door de ramp, die meer dan 30.000 inwoners in Tibet en stroomafwaarts in de Chinese deelstaat Sichuan heeft getroffen.

Lees meer op dit blog

The major valley-blocking landslide in Jomda County, Tibet. Planet Labs 3-band PlanetScope scene collected on 12th November 2018, used with permission.

 

Bronnen: blogs.agu.org link (ook voor foto), Radio Free Asia, Boeddhistisch Dagblad