Amerika en Tibet, nieuwe kansen?

Delen:

Met de aanstelling van Nancy Pelosi (democraat) als voorzitter, speaker, in het Amerikaanse huis van afgevaardigden, weten Tibetanen zich verzekerd van een sterke achterban. In de hiërarchie van machthebbers is Nancy Pelosi de nummer 3 van de VS, achter de president en de vicepresident. Pelosi zet zich al jaren in voor steun aan de Tibetanen in Tibet. Het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten heeft in september 2018 een wetsvoorstel aangenomen dat de toegang tot de VS van Chinese ambtenaren zal ontzeggen, als Amerikaanse burgers en autoriteiten niet vrij kunnen reizen in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) in China. Het voorstel kwam tot stand na een harde lobby door in Amerika wonende Tibetanen en organisaties die de mensenrechten in Tibet verdedigen.

De wederkerige toegang tot de TAR is een poging het geïsoleerde en onderdrukte gebied open te stellen voor diplomaten van de V.S., NGO-medewerkers, journalisten die rapporteren over mensenrechtenschendingen, en anderen die door de Chinese autoriteiten gehinderd worden om vrij te reizen in Tibet.

De Chinese regering heeft Amerika in december 2018 gewaarschuwd dat de relatie tussen beide landen onder druk komt te staan als de Amerikaanse president Donald Trump de door de senaat aangenomen wet zou ondertekenen die eist dat Amerikaanse diplomaten, journalisten en andere Amerikanen Tibet vrijelijk mogen bezoeken. Chinese ambtenaren hebben nu een onbelemmerd vrije toegang tot de VS. Datzelfde wil de VS voor Amerikaanse ambtenaren en organisaties die de mensenrechtensituatie in Tibet willen onderzoeken.

Op 3 mei 2017 spraken de Congresleden Jim McGovern (Democraat, Massachusetts) en Ileana Ros-Lehrinen (Republikein, Florida) voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de situatie in Tibet. Zij hebben de ‘Wet Wedezijdse Toegang tot Tibet’ geïntroduceerd, die de toegang tot Tibet voor Amerikanen moet bevorderen.

Pelosi heeft ZH de Dalai Lama meerdere malen ontmoet, onder andere tijdens haar periode als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Pelosi is een actief voorvechter van de Tibetaanse zaak. In 2008, ten tijde van de opstand in Tibet, was Sensenbrenner de enige republikein die Pelosi’s delegatie wilde vergezellen naar India, om ZH de Dalai Lama te ontmoeten.

Nu Nancy Pelosi deze nieuwe, belangrijke positie in de Amerikaanse politiek inneemt, verwachten wij voortzetting van de ingeslagen weg en houden wij Amerika op dit punt in het oog!

Lees meer

 

Nancy Pelosi en ZH de Dalai Lama, foto Zimbio

Bronnen: tibet.nu; Boeddhistisch dagblad; Trouw.nl

Foto top: Facebook, fotograaf niet aan ons bekend, u kunt hierover contact opnemen info@tibet.nu