Het Kopanklooster en de Tibetwinkel

Delen:

Sinds jaar en dag worden in de Tibetwinkel producten aangeboden die in het Kopanklooster gemaakt worden zoals wierook uit het Kopan-nonnenklooster. Het Kopanklooster is een zeer bijzonder Tibetaans boeddhistisch klooster in Nepal waar ook u een cursus kunt volgen of een bezoek kan brengen tijdens een reis naar Nepal!
Een van onze medewerkers volgde een ‘novembercursus’ in het Kopanklooster en schreef erover: Klik hier. 
Dat is nog niet alles. Lees hier het verhaal van Iris over haar langdurige verblijf in het Kopanklooster. Zij schreef onder andere over de wierook die de boeddhistische nonnen er maken. Wij hebben deze wierook geregeld in de Tibetwinkel te koop, ook andere producten kopen wij in bij het Kopan om op deze wijze de mensen aldaar te steunen.
Bijvoorbeeld het boekje Green Tara Sadhana.
Of deze bijzondere, Tendel Nyesel XL gebedsvlaggen.

Klik hier voor meer producten uit het Kopanklooster.

HET KOPANKLOOSTER
Net ten noorden van de oude boeddhistische stad Boudhanath ligt de Kopan-heuvel, die oprijst uit de terrasvormige velden van de vallei van Kathmandu en van kilometers aftsand al te zien is. Gedomineerd door een prachtige bodhiboom, was het ooit het huis van de astroloog van de koning van Nepal. Deze heuvel is nu de thuisbasis van het Kopanklooster, een klooster in de Gelugtraditie van het Tibetaanse Mahayanaboeddhisme onder leiding van Lama Zopa Rinpoche. De lucht is schoon en het uitzicht over de vallei magisch.
Het is het thuis van 360 monniken, lama’s, leraren en arbeiders. De monniken komen uit alle delen van Nepal en Tibet met een leeftijd variërend van zeven tot zestig jaar oud. Ze hebben hun leven gewijd aan het bestuderen en beoefenen van de leer van Boeddha Shakyamuni, met speciale nadruk op de leer van Lama Tsong Khapa, de grondlegger van de Gelugtraditie.
Het Kopanklooster wordt geleid door Lama Zopa Rinpoche, volgens de adviezen van ZH de veertiende Dalai Lama.

Lama Zopa Rinpoche en de veertiende Dalai Lama
Kopanklooster

HET NONNENKLOOSTER
Behorend bij het Kopanklooster vindt u Khachoe Ghakyil Ling Nunnery, een tak van Kopanklooster, opgericht door Lama Yeshe en Lama Zopa Rinpoche. In 1979 nodigden de lama’s twee jonge vrouwen uit die net uit Tibet waren ontsnapt om zich bij hun klooster in Kathmandu te voegen. De groeiende gemeenschap van nonnen leefde en studeerde in het Kopanklooster tot in 1990 toen het land werd aangekocht om een klooster te bouwen – een gompa met woonvertrekken erboven, op de heuvel onder Kopan.
Het klooster werd in 1994 geopend met een grootse ceremonie en kreeg de veelbelovende naam Khachoe Ghakyil Ling – Pure Land of Bliss. Honderdvijfentwintig nonnen verhuisden op dat moment naar het nieuwe huis. In de komende 20 jaar ontwikkelde het zich tot een van de grootste nonnenkloosters in Nepal.

Kopan Nunnery

DE TIBETWINKEL
Als onderdeel van de Tibet Support Groep Nederland zetten wij ons al dertig jaar in om bezoekers van de Tibetwinkel kennis te laten maken met authentieke Tibetaanse producten die wij inkopen bij verschillende groothandels en projecten. Het Kopanklooster is daar een van, de nonnen hebben de productie van wierook in de afgelopen jaren zo kunnen uitbreiden dat ze beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Ook verkopen wij bijvoorbeeld textielproducten van de GuChuSum stichting in India, hier werken Tibetaanse vluchtelingen die, als voormalig politiek gevangenen vaak fysiek en mentaal beschadigd, weer een leven proberen op te bouwen en in de GuChuSum ateliers een vak leren, maar ook psychische hulp krijgen als dat nodig is.
Andere groothandels selecteren wij zorgvuldig; is het fairtrade? Waar komen de producten vandaan? En tot slot: is er oog voor het milieu wat betreft verpakkingen e.d.
Bij het versturen van bestellingen die in onze webwinkel worden gedaan recyclen wij verpakkingsmaterialen.

december Tibetwinkel

DE VRIJWILLIGERS VAN DE TIBETWINKEL
De Tibetwinkel is zeven dagen per week open dankzij de inzet van vele vrijwilligers. 
Openingstijden:
maandag t/m zaterdag 13:00-18:00 uur,
zondag 13:00-17:00 uur

Webwinkel: www.tibetwinkel.nl
Informatie: info@tibetwinkel.nl
Abonneer u gratis op de nieuwsbrief of word donateur.

Tibetwinkel