Losar volgens Tsering D. Bawa

Delen:

Drekar

De in San Francisco Bay Area woonachtige Tsering D. Tsering D. Bawa, kunstenaar, acteur, muzikant, filmmaker, multi-talent en alumnus van prestigieuze TIPA Institute in Dharamsala presenteert/speelt Drekar …
Drekar is een eeuwenoude traditie, doorgegeven van generatie op generatie, en uniek voor Tibet, waarin een opeenvolging van gunstige woorden uit gebeden de viering van het Tibetaanse Nieuwjaar, Losar, inluidt. Vanuit een sterke en oprechte geest spreekt hij de wens uit op vrede in de wereld, een wereld vrij van ziekten, hongersnood, oorlog, conflicten, haat, vijandigheid, discriminatie, en verlangen naar vriendschap tussen mensen waar liefde, mededogen, tolerantie, eenheid, bestaan. Roept op tot harmonie tussen mens en natuur, waarbij alle factoren gunstig zijn voor een voorspoedig leven, groei en ontwikkeling, zoals een schoon milieu, duurzame ecologie, natuurlijke hulpbronnen en rijkdom in overvloed… en de wens dat hemel, land en lucht beschermd worden in ongerepte staat, vrij van vernietiging, vervuiling en negatieve uitbuiting om het leven, de vrijheid en liefde voor de mensheid te koesteren… de witte sjaal symboliseert de innerlijke en uiterlijke zuiverheid van het universum en de wezens die het bewonen …
(tekst: Tsering Choekyap)

Drekar is het personage dat de voordracht houdt. Hij brengt vreugde, voorspoed en een lang leven, aldus Loten Namling, Tibetaans performer, woonachtig in Zwitserland. Drekar is een soort spirituele clown. Er hoort een speciaal masker bij.

Klik hieronder op de afbeelding om de Drekar performance van Tsering D. Bawa ter ere van Losar te bekijken:

Performer, acteur en filmmaker Tsering D. Bawa is een goede bekende van de Tibet Support Groep.
De Tibetaans acteur Tsering Dorjee Bawa keerde na 20 jaar terug naar Amsterdam met een aangrijpende film, ‘My son Tenzin’.
Tsering Dorjee Bawa maakte furore in de spraakmakende theatervoorstelling ‘de Wachtkamer’ (1998), geproduceerd i.s.m. de TSG. Hij kwam na bijna twintig jaar weer even terug naar Nederland, om zijn film ‘My son Tenzin’ voor te stellen aan publiek en pers.
Op zaterdag 30 september 2017 ging zijn film ‘My son Tenzin’ in première tijdens het BUDDHIST FILM FESTIVAL EUROPE 2017 in Eye Amsterdam Noord .

Mede door het ontroerende acteerwerk van Tsering Bawa ontving de theaterproductie ‘De Wachtkamer’ een nominatie voor de theater-publieksprijs in 1998. Thema’s in dat stuk waren de persoonlijke dilemma’s, veroorzaakt door de verhouding tussen China en Tibet.
In de film ‘My son Tenzin’ is opnieuw het persoonlijke lot onderwerp in een mooie, aangrijpende film, die onder meer een inkijk geeft in de leefwereld van de Tibetaanse gemeenschap in Amerika.
Tsering D. Bawa is een onderhoudende acteur/zanger die het publiek in EYE verrastte met een lied, mooie verhalen over zijn eerdere bezoek aan Nederland en tot slot achtergronden bij de film My son Tenzin.
Vandaag wenst hij u een goed nieuw jaar van het aarde-varken met deze voordracht.

Lees het artikel HOLLANDS DAGBOEK van Tsering Dorjee Bawa uit 1998
© NRC

 

Bronnen: Tibet.nu, NRC, Facebook, Tsering D. Bawa