Vredesmars in Brussel op 10 maart 2019

Delen:

 

Herdenking Tibetaanse Volksopstand: Brussel 10 maart 2019

DOE MEE: ACTIE VOOR TIBET, VREDESMARS IN BRUSSEL 10 maart 2019
Op 10 maart zullen we de Tibetaanse Volksopstand herdenken.
Europese solidariteitsrally voor Tibet
Dit jaar vindt in Brussel de 60e herdenking plaats van de Tibetaanse volksopstand van 1959 in Lhasa, en de vlucht van Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar India, waarna door honderdduizenden Tibetanen volgden.
Doet u mee? Sluit u aan bij de Europese Solidariteitsmars voor Tibet in het hart van de Europese Unie, Brussel. Vanuit alle hoeken van Europa sluiten Tibetanen en Tibet supporters zich aan bij deze belangrijke vredesmars. Ook vanuit Nederland doen we mee op deze historische dag om het Tibetaanse volk te laten weten dat zij niet alleen staan in hun streven naar vrijheid.
Vanuit Nederland vertrekken op 10 maart speciale bussen naar Brussel vanaf Amsterdam, Utrecht, Breda en Rotterdam met aankomsttijd in Brussel om 11:00 uur. Om 18:00 uur vertrekken de bussen weer naar Nederland.

U kunt u opgeven voor de busreis door uw contactgegevens aan ons door te geven.
Geef aan welke opstapplek uw voorkeur heeft:
– Amsterdam 6:45 uur, Station Sloterdijk (Piarcoplein)
– Utrecht, 7:45 uur, Jaarbeursplein, (Croeselaan hoek Veemarktplein)
– Rotterdam vertek 8:00 uur, CS (Conradstraat)
– Breda, 8:45 uur, CS (Stationsweg tegenover Q-park Stationsweg)

De bus bijdrage van €10 kunt u overmaken op rekeningnummer  NL23INGB0000341919 t.a.v. Stichting Tibet Support Groep, Amsterdam
met omschrijving: 10 maart – busbijdrage
U zal een betalingsbevestiging/ deelnamebevestiging per email ontvangen.

Deel onze actie ook in uw omgeving!
Klik hier om een Tibetvlag te bestellen (er zijn ook kleine zwaaivlaggen en een pin/broche met de Tibetaanse vlag verkrijgbaar):

Meisje met Tibetaanse vlag 10 maart 2018 Den Haag © SOTC

WENST u meer informatie te ontvangen?

VLAGGENACTIE
Wij roepen supporters op om 10 maart de Tibetaanse vlag uit te hangen. Bestel de prachtige vlag, klik hier.
De vlag van Tibet werd in 1913 door de Dertiende Dalai Lama geïntroduceerd. Tot het gebied in 1950 door de Volksrepubliek China ingelijfd zou worden, zou de vlag de officiële legervlag zijn. Na 1950 is de vlag in China verboden, ook in de Tibetaanse Autonome Regio. De vlag is het symbool van de Tibetaanse regering in ballingschap in McLeod Ganj, nabij Dharamsala, en de onafhankelijkheidsbeweging.
Symboliek
Alle elementen in de vlag hebben een symbolische betekenis. In het midden van de vlag is de besneeuwde heilige Berg Kailash afgebeeld, die symbool staat voor de ligging van Tibet in het indrukwekkende Himalayagebergte in het hart van Azië.
De zon en het juweel zijn boeddhistische symbolen. De zon die opkomt boven de besneeuwde berg staat voor genot van vrijheid, spirituele gelukzaligheid en de materiële welvaart voor alle stammen van Tibet.
De driekleurige juweel die door de sneeuwleeuwen wordt vastgehouden, symboliseert de achting van het Tibetaanse volk voor de Boeddha, de dharma (Boeddha’s leer) en de sangha (de boeddhistische gemeenschap).
De zes rode lichtstralen die uit de zon komen, staan voor de zes oorspronkelijke stammen van Tibet: Se, Mu, Dong, Tong, Dru en Ra. De kleur blauw symboliseert de aanvaarding en interactie van het geestelijk en wereldlijk gezag. De rode kleur van de zes stammen en het blauw van de hemel symboliseren de niet-aflatende prestaties van de twee beschermgodinnen, die zowel de geestelijke als de wereldlijke heerschappij in Tibet beschermen.
De twee sneeuwleeuwen staan ​​voor een vorm van bestuur, de regering die zowel de geestelijke als de wereldse macht heeft, die wordt gekenmerkt door boeddhistische principes. En zij representeren de inachtneming van de morele waarden zoals deze onderwezen worden door het Tibetaans boeddhisme.
De gele rand symboliseert de leer van Boeddha, de bloei en de verspreiding ervan. Deze is als puur, verfijnd goud en is onbegrensd door tijd en ruimte. De zijde zonder gele rand staat voor Tibet’s openheid naar de niet-boeddhistische gedachte en andere wereldbeelden. Een andere mogelijke reden dat de rand aan het uiteinde van de vlag ontbreekt, is dat dit deel van de vlag het eerste vuil wordt.
De vlag wordt, ongeacht tot welke geloof of welke klasse men behoort, als een symbool van respect en waardering voor de voorouders gezien. Sinds de Chinese bezetting in 1951 is de vlag ook een symbool van hoop en vastbeslotenheid geworden in de strijd om de vrijheid van Tibet te herwinnen.

Bestel vlaggenlijn, klik hier