China sluit Tibet af voor buitenlandse toeristen

Delen:

Naar aanleiding van verjaardag vlucht Dalai Lama
China sluit Tibet af voor buitenlandse toeristen

Tot 1 april 2019 mogen buitenlandse toeristen Tibet niet in. Dat heeft China beslist naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de vlucht van de Dalai Lama en de herdenking van de Tibetaanse volksopstand, op 10 maart zestig jaar geleden.
Meerdere Chinese reisagentschappen laten weten dat toeristen tot na de deadline niet naar de regio kunnen reizen. De sluiting van Tibet komt er na een ‘bevel van de regering’.
Tibet ligt op een plateau tussen de 3.600 en 5.200 meter boven het zeeniveau en staat bekend als het ‘dak van de wereld’. Vanaf de 15de eeuw groeide het boeddhistische koninkrijk uit tot een staat met de Dalai Lama aan het hoofd en Lhasa als hoofdstad.

Al eeuwenlang oefent China macht uit in Tibet, ook de Mongolen hebben de regio een tijdlang overheerst. In 1950 viel de pasopgerichte Volksrepubliek China Tibet binnen. De Tibetanen vreesden dat hun leider ontvoerd zou worden, waardoor een opstand uitbrak op 10 maart 1959. De nu 83-jarige Dalai Lama vluchtte toen samen met zijn volgers naar India, waar hij in ballingschap leeft. In 1965 werd binnen China de Tibetaanse Autonome Regio gecreëerd.
China heeft al meerdere keren toeristen de toegang tot Tibet geweigerd bij belangrijke politieke bijeenkomsten of verjaardagen.
Het ongenoegen over de Chinese overheersing blijft sluimeren in Tibet. Meer dan 160 Tibetanen hebben zich de voorbije jaren in brand gestoken om daartegen te protesteren. Op 14 maart 2008 vonden antiregeringsprotesten plaats in Lhasa.
(Lees meer over zelfverbranding in Tibet)

Vredesmars in Brussel op 10 maart 2019
Op 10 maart zullen we de Tibetaanse Volksopstand herdenken.
Europese solidariteitsrally voor Tibet
Dit jaar vindt in Brussel de 60e herdenking plaats van de Tibetaanse volksopstand van 1959 in Lhasa, en de vlucht van Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar India, waarna door honderdduizenden Tibetanen volgden.
Doet u mee? Sluit u aan bij de Europese Solidariteitsmars voor Tibet in het hart van de Europese Unie, Brussel. Vanuit alle hoeken van Europa sluiten Tibetanen en Tibet supporters zich aan bij deze belangrijke vredesmars. Ook vanuit Nederland doen we mee op deze historische dag om het Tibetaanse volk te laten weten dat zij niet alleen staan in hun streven naar vrijheid.
Vanuit Nederland vertrekken op 10 maart speciale bussen naar Brussel vanaf Amsterdam, Utrecht, Breda en Rotterdam met aankomsttijd in Brussel om 11:00 uur. Om 18:00 uur vertrekken de bussen weer naar Nederland.
U kunt u opgeven voor de busreis door uw contactgegevens aan ons door te geven.
LEES MEER

VLAGGENACTIE
De Tibet Support Groep roept supporters op om 10 maart de Tibetaanse vlag uit te hangen. Bestel de prachtige vlag, klik hier.
De vlag van Tibet werd in 1913 door de Dertiende Dalai Lama geïntroduceerd. Tot het gebied in 1950 door de Volksrepubliek China ingelijfd zou worden, zou de vlag de officiële legervlag zijn. Na 1950 is de vlag in China verboden, ook in de Tibetaanse Autonome Regio. De vlag is het symbool van de Tibetaanse regering in ballingschap in McLeod Ganj, nabij Dharamsala, en de onafhankelijkheidsbeweging.

Lees meer over de herdenking uit 2018

Bronnen: BELGA;
De Standaard