Tibetaanse mythes en legendes uit de Kosmos

Delen:

Veel mythes en legendes worden of werden wereldwijd mondeling overgedragen. Rond het kampvuur werden heldendichten, volksverhalen en wonderbaarlijke gebeurtenissen generatie op generatie overgedragen. Denk aan de bard, in de oudheid betaald om lof te zingen over keizers en veldheren. Denk aan middeleeuwse sprooksprekers en straatdichters.
Toch zijn veel oude verhalen bewaard gebleven omdat ze op schrift zijn gesteld.
Volksverhalen draaien niet zelden om het onverklaarbare, van natuurverschijnselen tot  het leven zelf.
Misschien bent u opgegroeid met de fabels, over dieren met menselijke eigenschappen die figureren in verhalen met een vaak moralistische inslag. Ook zijn er fabels, die de wereld om ons heen verklaren: hoe komt de vos aan zijn streken en de Himalaya aan zijn naam.
De astrologische dierenriem biedt ook nog eens een schat aan beelden en verhalen om te verklaren en te voorspellen.
Voor Tibetanen is de sterrenhemel altijd belangrijk geweest om plaats en tijd te bepalen. Verhalen en tekens die de Tibetanen lazen in de sterren werden in de loop van de eeuwen beïnvloed door nieuwe astrologische en astronomische tradities uit India en China. Maar Mara Johnson-Groh zocht naar de oudste sporen van astrologische tradities in Tibet en schreef een interessante studie naar  Tibetaanse verhalen over de sterren.
Een oud verhaal vertelt over een ijverige grootmoeder die jakwol tot garen spon. Elke dag spon ze wol, van zonsopgang tot zonsondergang, en wanneer de maan dat zou toestaan, zou ze in de nacht spinnen bij het licht van de maan. Na jarenlang spinnen, begon ze patronen op te merken in de lengte van dagen en de fasen van de maan. Om te weten wanneer ze ‘s nachts wol zou kunnen spinnen, begon ze de cycli van de maan te observeren. Volgens de legende was dit de geboorte van de astronomie in Tibet.
Lees de hele tekst van Mara Johnson-Groh: Stories of the Stars: The History and Folklore of Tibetan Ethnoastronomy
Verhalen van de sterren: de geschiedenis en folklore van de Tibetaanse etno-astronomie (etno-astronomie is de studie van het gebruik van astronomie en zijn rol in hedendaagse culturen.)
Lees daarna zeker nog even verder op de website van Men Tsee Khang:

© Trace Foundation

bron: https://digitalcollections.sit.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&httpsredir=1&article=2590&context=isp_collection
bron: https://www.men-tsee-khang.org/tibastro/tibastro-history.htm

Afbeelding top: Tibetan Astrology on Rice Paper, Kathmandu, Nepal, PIXDAUS.COM