De VS zal geen Chinese Dalai Lama accepteren

Delen:

Dharamshala:
In reactie op de nieuwste aanspraken van China op de reïncarnatie van Tibet’s belangrijkste spirituele leider, Z.H. de Dalai Lama, heeft het Congres van de Verenigde Staten het enige, wettige en onbetwistbare gezag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama om zijn opvolging te bepalen bevestigd . Ook zei de VS dat zij alleen de instructies van de Dalai Lama zullen volgen met betrekking tot zijn reïncarnatie.

The US Congress will never recognize China’s choice of the next Dalai Lama, says Senator Cory Gardner at the hearing of the Senate Foreign Relations Subcommittee on East Asia, the Pacific and International Cybersecurity Policy, 9 April 2019.

“Laat me heel duidelijk zijn: het Amerikaanse Congres zal nooit een Dalai Lama erkennen die is geselecteerd door de Chinezen,” aldus Senator Cory Gardner tijdens een hoorzitting  van de Subcommissie van de Amerikaanse Senaat over Oost-Azië, de Pacific en het internationale cyberbeveiligingsbeleid. Het subcomité is een belangrijk congresorgaan dat toezicht houdt op het Amerikaanse beleid in Azië. Senator Gardner is de voorzitter van het subcomité.
“Zijne Heiligheid De Dalai Lama heeft zijn opvolging uiteengezet. Alleen volgens die weg zal de VS die opvolging erkennen. ”
In 2011 bracht Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama een aankondiging uit over de toekomst van zijn reïncarnatie en over de geschiedenis van de tulku-traditie in het Tibetaans boeddhisme.
In de verklaring zei Zijne Heiligheid: “Bij het ontbreken aan duidelijke richtlijnen, als het betrokken publiek een sterke wens uitdrukt dat de Dalai Lama’s doorgaan, is er een duidelijk risico dat gevestigde politieke belangen het reïncarnatie-systeem misbruiken om hun eigen politieke agenda te vervullen . Daarom, zolang ik fysiek en mentaal fit ben, lijkt het voor mij belangrijk dat we duidelijke richtlijnen opstellen om de volgende Dalai Lama te herkennen, zodat er geen ruimte is voor twijfel of misleiding. ”
“Als wordt besloten dat de reïncarnatie van de Dalai Lama moet doorgaan en er behoefte is aan erkenning van de vijftiende Dalai Lama, rust de verantwoordelijkheid hiervoor vooral op de betrokken officieren van de Gaden Phodrang Trust van de Dalai Lama.”
Zijne Heiligheid verklaarde verder dat afgezien van reïncarnatie erkend door dergelijke legitieme methodes, geen erkenning of aanvaarding zou moeten worden gegeven aan een kandidaat die door iedereen voor politieke doeleinden is gekozen, ‘inclusief die in de Volksrepubliek China’.

© MK

Bron: Tibet.net

foto: The US Congress will never recognize China’s choice of the next Dalai Lama, says Senator Cory Gardner at the hearing of the Senate Foreign Relations Subcommittee on East Asia, the Pacific and International Cybersecurity Policy, 9 April 2019.

foto top: Marijke Kodden 2018