Tibetconcert Chris Hinze in Amsterdam, voor het laatst

Delen:

Het was alsof de kijkers meereden door de bergen van Tibet, meekeken in verschillende Tibetaanse kloosters en meelachten met de Tibetaanse gids die zo mooi kon zingen. Het Tibet multi-mediaconcert van Chris Hinze stelde in geen enkel opzicht teleur. De bescheiden ruimte van de Roode Bioscoop in Amsterdam was goed gevuld en Chris Hinze nam na opkomst het publiek meteen mee op een eerste trip met muziek en beeld.
Daarna vertelde hij over zijn reizen en zijn fascinatie met het land Tibet en de bevolking. Hij ontmoette de veertiende Dalai Lama en maakte met hem opnames, en ook de Karmapa heeft hij op jonge leeftijd laten mediteren voor de microfoon.
Op beeld het woeste landschap, lachende Tibetanen die hun tong ter begroeting uitsteken en beelden van een luchtbegrafenis. Tibetaans boeddhistische kloosters, reusachtige gebedsmolens en het Potala paleis, begeleid door het geluid van chantende monniken, bellen, trommels, de prachtige tonen van het fluitspel van Hinze…. de toeschouwers in de Roode Bioscoop reisden in korte tijd naar het dak van de wereld.

Chris Hinze is aan zijn laatste Tibet-tour begonnen. Zijn multi-media performances met fluitmuziek en beeld en verhalen vormden een totaal-ervaring die elke zaal betoverde.
Hinze heeft besloten om na het volgend seizoen een punt achter de theaterproducties te zetten. Hij wil zich wijden aan zijn boek en aan reizen.

De Tibet Support Groep waardeert de bijdrage die Chris Hinze heeft gebracht aan de bekendheid van de Tibetaanse cultuur en de situatie in Tibet in Nederland en de rest van de wereld. De veerkracht van het Tibetaanse volk spreekt uit de beelden die te zien zijn in de video’s en de muziekfragmenten en mantra’s geven een reflectie van de muzikale tradities van Tibet. De TSG bedankt Chris Hinze voor zijn bijzondere werk en als klein teken van waardering ontving hij 26 april jl. namens de TSG een velletje postzegels met een afbeelding van de Dalai Lama, uniek door een extra opdruk van de Tibetaanse vlag.

De Tibet Support Groep Nederland bedankt Chris Hinze © SOTC/TSG 2019

In het Boeddhistisch Dagblad zei Chris Hinze in 2018:
‘Ik noem mezelf geen boeddhist, maar sinds mijn eerste bezoek aan Tibet in 1992, ben ik me gaan verdiepen in het (Tibetaans) boeddhisme en kan ik rustig zeggen dat deze filosofie/leer een grote rol in mijn leven is gaan spelen. In 1991 begon ik na een zeer hectische periode in mijn leven aan een wereldreis van 1.5 jaar. Ook Tibet stond op mijn lijstje, ofschoon ik tot mijn schaamte bar weinig wist van dit land en de hele geschiedenis er achter.

chris hinze en dalai lama

Chris Hinze (l) en de Dalai Lama

Nadat ik was uitgenodigd om bij de Dalai Lama te komen kwam daar al snel verandering in. Ik werd door de hele materie enorm gegrepen en dat heeft me tot de dag van vandaag nooit meer los gelaten. Ik heb de Dalai Lama 3 keer mogen ontmoeten. Na mijn eerste bezoek vroeg hij mij de “Tibetan case” (de wens om meer vrijheid en autonomie voor Tibet) bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Dat heb ik gedaan door cd’s te maken met het thema Tibet. Uiteindelijk zijn er 4 cd’s uitgekomen. Een deel van de inkomsten is naar Tibetaanse organisaties gegaan De Dalai Lama heeft voor mijn eerste CD “Tibet Impressions” een voorwoord voor het booklet geschreven. Statements van de Dalai Lama uit ons interview heb ik o.a. verwerkt in mijn muziek en zijn dus te horen op de cd’s. Via mijn muziek heb ik een statement voor Tibet kunnen maken en met zijn medewerking aandacht kunnen vragen voor de positie waarin het Tibetaanse volk verkeert.

Al jaren maak ik aan de hand van mijn reizen multi media solo theaterproducties. Ook van Tibet. Gefascineerd door de kloosters, de monniken met hun gezangen, de Dalai Lama, de Karmapa of Lama Zopa en de Tibetaanse bevolking. Zo heb ik van “Tibet tot Tanger” gemaakt, maar de laatste jaren ook “Tibet on the roof of the world” . Volgens mij een unieke combinatie van muziek: fluitspel op diverse fluiten/Tibetaanse klanken, adembenemende videobeelden en vertellingen over mijn reizen aldaar.’
Bronnen: Boeddhistisch dagblad, Tibet.nu