Internationale Yogadag

Delen:

Tibetaanse yoga Het fantastische aan Tibetaanse yoga is dat het zowel op het energetische, fysieke, mentale, emotionele als op spirituele vlak werkt. Er is voor elk wat wils, het zachte van mindfulness meditatie, wat meer beweging met Lu Jong of het meer dynamische Tog Chöd voor de denkende mens. Mindfulness wordt in de Lu Jong en Tog Chöd lessen verweven. Iedereen heeft zelfhelende kracht is zich, maar soms wordt deze belemmerd door allerlei fysieke of mentale blokkades. Deze blokkades kunnen opgeheven worden door Tibetaanse yoga.

Lu Jong

Lu Jong bestaat uit een reeks zeer oude Tibetaanse lichaamsoefeningen uit de vajrayana traditie. Deze oefeningen zijn heel heilzaam voor lichaam en geest. Ze maken het lichaam soepel en krachtig en brengen de geest tot rust.

Tog Chöd

Het zwaard is je meester, je vrijheid en wijsheid, het brengt je in het nu en neemt je mee in de stilte. Het draagt bij tot onze innerlijke vrede, stabiliteit en gelukzaligheid. 

Wat is Tog Chöd?
Tog Chöd bestaat uit bewegingen met een licht houten zwaard,  gericht op llichaam en geest. Oorspronkelijk zijn het heilige dansen van Tibetaanse lama’s, een oude vorm van Tibetaanse yoga healing. Tog Chöd wordt traditioneel soms ook de dans van Yama genoemd. Anderen noemen het de uiterlijke Lu Jong oefening.
Het zijn sierlijke bewegingen op het ritme van de 5 elementen. Het is meditatie in beweging, in het hier en nu aanwezig zijn, bewust van onze emoties, gedachten en daden.

De vijf Tibetanen

De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. De oefeningen blinken uit in eenvoud, maar onderschat ze niet! Het verhaal gaat dat ze je eeuwig jong houden…

De vijf Tibetanen, Peter Kelder

Goed bewaard Geheim

Begin vorige eeuw reisde een Britse legerofficier voor zijn werk regelmatig door India. Hij werd gegrepen door de verhalen van de lokale bevolking over een klooster met Tibetaanse Lama’s die een zeer hoge leeftijd bereikten en uitermate fit en gezond bleken te zijn.
Hij raakte zo geboeid door deze verhalen dat hij besloot zelf de Geheimen van de Eeuwige Jeugd te vinden en op zoek te gaan naar hun verborgen klooster. Na een lange zoektocht in de afgelegen gebieden van de Himalaya vond hij eindelijk het klooster. Daar ontdekte hij hun geheimen en bracht ze mee terug naar het Westen.

Vijf Eenvoudige Oefeningen Hij ontdekte vijf eenvoudige en zeer krachtige oefeningen die de Tibetaanse Lama’s ongeveer 2500 jaar geleden hadden ontwikkeld en mondeling aan elkaar hadden doorgegeven. De Tibetaanse monniken noemden de oefeningen Riten. In Nederland staan ze vooral bekend als De Vijf Tibetanen. Hun uitwerking blijkt bijzonder groot te zijn.

Voor Iedereen De kracht van De Vijf Tibetanen is hun eenvoud. Ze zijn voor iedereen geschikt, makkelijk te onthouden en goed uit te voeren. Je hoeft er niet iets specifieks voor te kunnen.

Al na twee weken zul je het effect zeker merken. In nog geen 15 minuten per dag.

 

 

Bronnen: Tibetaanse yoga.com; holistic.nl

Foto’s: pixabay