Tibetaanse film komt naar Nederland: Jinpa

Delen:

JINPA – film van Tibetaanse filmmaker Pema Tseden – vanaf 29 augustus in de Nederlandse filmzalen

De Tibetaanse roadmovie Jinpa is de speelse, zachtaardige en stijlvolle vijfde speelfilm van regisseur Pema Tseden.
Deze licht verontrustende film is gebaseerd op twee verhaallijnen. De setting – spookachtig vastgelegd- is Kekexilli, een verlaten, dun bevolkte Tibetaanse hoogvlakte. Over deze uitgestrektheid reist een vrachtwagenchauffeur – een in leer geklede man met een ruig kapsel en zonnebril, die zich onderweg vermaakt met een cassette van ‘O Sole Mio’. Hij rijdt een schaap aan, en laadt het dier in zijn wagen. Daarna pikt hij een passagier op, een zwijgzame man in klederdracht. Deze man heet Jinpa, net als de chauffeur.
Jinpa, de passagier, blijkt op weg te zijn om wraak te nemen op de moordenaar van zijn vader. Uiteindelijk komt de chauffeur in gewetensnood.

De film biedt prachtige beelden met een bijzonder kleurgebruik en uitstekend geluid (van Tu Duu-Chih and Wu Shu-Yao) waardoor de film een extra dimensie krijgt.
Klik hier om de Engelstalige trailer te bekijken.

©Gilles Sabrié for The New York Times

Het is bijzonder dat een Tibetaanse filmmaker in Tibet kan filmen en zo recente opnames uit Tibet op het witte doek brengt.
Dat ging niet zonder slag of stoot, Pema Tseden liep tegen verschillende obstakels aan, en juist door deze uit de weg te gaan raakte hij in een vreemde situatie. Hij werd gewoon om in het Chinees te schrijven en werken waardoor uiteindelijk zijn boek ‘Tharlo’door iemand anders naar het Tibetaans vertaald werd. Tseden kreeg het gevoel dat hij zijn roots verwaarloosd had.
Ja, zijn Tibetaanse identiteit heeft altijd centraal gestaan in zijn werk, maar Tseden wilde meer recht doen aan zijn geboorteland en en  Tseden heeft met zijn films waarin alleen Tibetaans wordt gesproken een manier gevonden om dit te doen.
Tseden, Tibetaanse spelling: པད་མ་ཚེ་བརྟན། is waarschijnlijk de eerste Tibetaan die afstudeerde aan de prestigieuze Filmacademie van Beijing en werkend in China, een film maakte waarin alleen Tibetaans wordt gesproken. Binnen het systeem van censuur en controle heeft deze filmmaker een modus gevonden films te maken die ver buiten dit systeem reiken.
De films zijn zelfs in Tibet opgenomen.
Politiek bestaat niet, in deze producties, en misschien is dat de reden dat Tseden zoveel van Tibet aan de wereld kan laten zien.
De meeste Tibetanen zijn het erover eens: de films van Tseden zijn zeldzaam in die zin dat ze een Tibetaanse kijk op Tibet bieden, waarbij ze een onverbloemd, soms boos portret schilderen, van een winderig plateau aan de rand van de modernisering.

Jinpa

Pema TSEDEN (1969 volgde zijn opleiding aan de Northwest University for Nationalities, Beijing Film Academy en Lu Xun College. Na zijn master literatuur en kunst te hebben behaald, begon hij zijn loopbaan als schrijver. Hij publiceerde meer dan vijftig romans in zowel het Chinees als het Tibetaans. Sinds hij in 2002 besloot om in het filmvak te stappen, staat hij bekend als de ‘uitvinder van de Tibetaanse cinema’. Pema Tseden’s filmdebuut, het filmdrama The Silent Holy Stones (Lhing vjags kyi ma ni rdo vbum) in 2005, leverde meteen vier filmprijzen op, waaronder een Golden Rooster Award.

DE FILM JINPA zal onder andere in de volgende theaters gaan draaien, vanaf 29 augustus 2019:
Alkmaar, Filmhuis
Amersfoort, Lieve Vrouw
Amsterdam, Eye
Amsterdam, Kriterion
Arnhem, Focus
Den Bosch, Verkadefabriek
Deventer, De Keizer
Tilburg, Cinecitta
Zutphen, Luxor

L’ écrivain, scénariste et réalisateur tibétain Pema Tseden durant les Rencontres avec les réalisateurs au théatre Verdière de la Coursive lors du Festival International du Film de La Rochelle 2012. La Rochelle, Charente Maritime, France.

JINPA
Producers: Wong Kar Wai, Jacky Pang
Screenplay: Pema Tseden
Cinematography: Lu Songye
Editors: William Chang
Production design: Nyima Tenzin
Music: Lim Giong, Point
Main cast: Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo

Bronnen: persbericht Triplepentertainment, NY Times