Geen verjaarsfeest in Kathmandu

Delen:

Steeds meer berichten over de manier waarop Nepal zijn oor laat hangen naar China, bereiken de publiciteit.

Ook de verjaardag van ZH de veertiende Dalai Lama mocht op 6 juli jl. plots niet meer voluit gevierd worden. De Nepalese regering heeft afgelopen week  de beveiliging opgeschroefd in de Kathmandu-vallei waar Tibetaanse vluchtelingen en inwoners van Tibetaanse afkomst de viering van de verjaardag van de Dalai Lama aan het voorbereiden waren.

Uiteindelijk besloot de Tibetaanse gemeenschap in Nepal alle feestelijkheden af te blazen, ze kregen geen toestemming voor een openbare viering. De Nepalese overheid gaf geen toestemming, naar eigen zeggen wegens veiligheidsoverwegingen, zo werd op zondag 7 juli bekend gemaakt.

De Dalai Lama werd 84 jaar afgelopen zaterdag, en zijn volgelingen in Nepal hadden gehoopt deze gelegenheid in de hoofdstad Kathmandu te vieren, maar de communistische regering wees hun verzoek af. China beschouwt de Dalai Lama als een gevaarlijke seperatist, en heeft steeds meer invloed op het bestuur van Nepal, waar ongeveer 20.000 Tibetanen wonen. Nepal vormt een natuurlijke buffer tussen India en China, en wordt door Delhi beschouwd als natuurlijke bondgenoot. China heeft zich echter steeds meer toegang verschaft door hulpverlening en infrastructuur te bieden in Nepal, een van de 10 armste landen ter wereld.

Beijing stuurde troepenmachten naar het afgelegen berggebied van Tibet in 1950, voor wat een ‘vreedzame bevrijding’ werd genoemd door China. Sindsdien heerst China met ijzeren vuist over Tibet.

De Dalai Lama vluchtte naar India in 1959 na een mislukte opstand in Tibet tegen de Chinese overheersing.

Krishna Bahadur Katuwal, assistent district manager van Kathmandu, zei dat de Nepalese regering geen toestemming gaf voor de viering van de Dalai Lama’s verjaardag vanwege ‘infiltranten’ die problemen zouden kunnen veroorzaken.  ‘Er zou een probleem met de openbare orde kunnen ontstaan daar infiltranten demonstraties zouden kunnen organiseren, of zouden kunnen proberen zichzelf in brand te steken,’ vertelde Katuwal aan persbureau Reuters. Het Tibetaanse nieuwsplatform Phayul.com schreef dat de feestplannen waren ingetrokken.

Immigratie ambtenaren op het vliegveld van Kathmandu lieten recentelijk een Amerikaans van Tibetaanse afkomst niet toe tot Nepal en zetten hem uit. Volgens berichten op verzoek van China.

Nepalese autoriteiten hebben ook Tibetanen opgepakt die de grens naar India wilden oversteken na het ontvluchten van hun thuisland.

Bronnen:

Himalayan Times, Reuters, phayul.com

Photo: mountain Mart treks