De Himalaya warmt sneller op dan de rest van de aarde

Delen:

“The impact of climate change in Tibet is harsh. As the world focuses on climate action at United Nations’ COP21 meetings, Tibet should be central to any progress made. The Tibetan Plateau needs protecting, not just for Tibetans, but for the environmental health and sustainability of the entire world. As stewards of their own land, Tibetans’ expertise should be part of tackling climate change.” His Holiness the Dalai Lama

© MK

De opwarming van de Himalaya verloopt sneller dan de opwarming van de rest de aarde.

Als thuisbasis van de grootste zoetwateropslag buiten het Noordpoolgebied en Antarctica, staat Tibet aan het front van de wereldwijde klimaatverandering en wordt ernstig bedreigd door het vernietigende beleid van China. Net als het Noordpoolgebied ondervindt Tibet grote gevolgen door de klimaatverandering. De dammen die China aanlegt en de winning van mineralen in Tibet, gecombineerd met klimaatverandering, dreigen de unieke ecosystemen van Tibet te vernietigen en het leven voor anderhalf miljard mensen stroomafwaarts en in Azië te verstoren. Het tempo waarin de gletsjers in de Himalaya smelten is de afgelopen vijftig jaar steeds sneller gaan smelten. De Himalaya warmt drie keer zo snel op dan de rest van de aarde.

In oktober 2020 vindt in Kunming, aan de voet van het Tibetaanse Plateau, de 15de Conference of Parties (COP 15) van de VN Conventie over Biodiversiteit plaats. Tegen die tijd zal China 30% van het Tibetaanse Plateau als Nationaal Park hebben aangemerkt. China zal gezien worden als voorloper op het gebied van conservatie en ‘ecologische beschaving.’

Maar wat zijn de daadwerkelijk gevolgen van deze ontwikkelingen voor de biodiversiteit, het fragiele ecosysteem en de eeuwen oude nomadische levenswijze van Tibetanen op het Tibetaanse Plateau? Gaan biodiversiteit en etnische diversiteit op het Tibetaanse Plateau samen?

Gabriel Lafitte is een Australische onderzoeker op het gebied van milieu en ontwikkeling in Tibet. Hij volgt al 40 jaar Chinese beleidsontwikkelingen en de impact op Tibet en publiceert zijn vlijmscherpe analyses in de blog www.rukor.org. International Campaign for Tibet organiseert een een expert talk over biodiversiteit en de effecten van China’s milieubeleid op de Tibetaanse Hoogvlakte door Gabriel Lafitte op woensdag 24 juli, 19.30 Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam. De talk wordt ingeleid door Jan Willem den Besten, senior adviseur van IUCN en bestuurslid van ICT-Europe.

Lees het artikel dat in de Volkskrant verscheen: Gletsjers Himalaya smelten steeds sneller door opwarming aarde

bronnen: ICT, Tibet.nu, International Tibet Network, Tibet 3rd Pole; http://tibet3rdpole.org/?mc_cid=2a39edffb2&mc_eid=75a120556f;

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gletsjers-himalaya-smelten-steeds-sneller-door-opwarming-aarde~beaf8b9a/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F