Tashi Wangchuk mag advocaat niet spreken

Delen:

Alweer zijn de advocaten  van de veroordeelde Tashi Wangchuk de toegang tot hun cliënt ontzegd. Deze week konden de advocaten geen toegang krijgen tot de gevangenis – en hun cliënt taalactivist  Tashi Wangchuk.

Volgens gevangenispersoneel is dit een strafmaatregel wegens oncooperatief gedrag van Wangchuk, aldus de advocaten Liang Xiaojun en Lin Qilei, die werden geweigerd  bij de Donchuan gevangenis in Qinghai in het  noordwesten van China.

‘De gevangenisautoriteiten accepteerden in eerste instantie onze documenten, maar kwamen later tot de conclusie dat het niet voldoende was en dat we een brief moesten hebben van het Ministerie van Justitie in Beijing,’ aldus een van de advocaten. Toen de gevangenismedewerkers werden gewezen op het feit dat het Ministerie van Justitie geen zeggenschap heeft over het bezoekrecht, antwoordden de leidinggevenden van de gevangenis dat ze Wangchuk sowieso niet te zien zouden krijgen, aldus advocaat Liang.

Eerder waren er al berichten over de isolatie van Wangchuk. Volgens de advocaten is het verzet van Wangchuk tegen zijn straf de oorzaak dat ze weggehouden worden. Ze wilden Wangchuk spreken over het aantekenen van beroep tegen zijn gevangenisstraf.

In juni lukte het de advocaten ook niet hun cliënt te spreken. Of de familie van Wangchuk hem wel mag zien is nu niet bekend.

Tashi Wangchuk

Op 22 mei 2018 werd Wangchuk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens ‘sepratisme’, hij zat al sinds 2016 vast, hij werd gearresteerd na het geven van een inteview aan de New York Times in januari van dat jaar.

Klik hier en lees meer over Tashi WangchukKlik hier en lees meer over Tashi Wangchuk

Bronnen: Facebook,  RfA (radio free Asia); Tibet.nu