China beloont informanten in Tibet

Delen:

Hoge beloningen worden uitgeloofd voor wie in Tibet zijn ogen en oren open houdt voor de Chinese autoriteiten.
China zoekt informanten in Tibet.
Het persbureau RFA meldt dat Chinese autoriteiten in Tibet informanten grote contante beloningen beloven, in een poging om online activiteiten uit te roeien die worden beschouwd als bedreigend voor de controle van Beijing over de resterende Himalaya-regio. De geboden bedragen zijn sinds vorig jaar verdriedubbeld, zeggen bronnen.

Beloningen van 300.000 yuan (€ 35250,- ) worden nu beloofd voor informatie die leidt tot de arrestaties van gebruikers van sociale media die ontrouw worden geacht aan China, volgens een kennisgeving van 28 februari door drie overheidsdiensten van de Tibetaanse autonome regio van China (TAR).

Gedrag dat als illegaal wordt aangemerkt, omvat online activiteiten die gericht zijn op ‘proberen het Chinese socialistische systeem omver te werpen’, ‘extremisme bepleiten’, ‘de nationale veiligheid destabiliseren’ en ‘de Volksrepubliek China belasteren’, volgens het document, waarvan een kopie werd verkregen door de Tibetaanse afdeling van RFA.

Ook verboden zijn online uitingen van steun voor de verbannen spirituele leider en de ‘Middle Way Policy’ van de Dalai Lama, die oproept tot meer autonomie voor Tibet en tegelijkertijd de soevereiniteit van Beijing erkent over de Tibetaanse gebieden die nu deel uitmaken van China.
Pogingen om informatie over de omstandigheden in Tibet naar buitenlandse contacten te sturen, zullen ook zwaar worden gestraft, zegt het document.
Autoriteiten in Tibetaanse gebieden van China monitoren regelmatig online discussies en zoeken op mobiele telefoons naar wat zij politiek gevoelige inhoud vinden, en buitenlandse nieuwsuitzendingen zijn sterk beperkt.

‘Voor niemand ruimte’
“Volgens deze nieuwe voorschriften beperkt de Chinese overheid in feite de vrije stroom van online informatie vanuit Tibet,” vertelde Tsering Tsomo, directeur van het in Tibet gevestigde Indiase centrum voor mensenrechten en democratie (TCHRD), aan RFA, RFA in een interview. .

“En hoewel [de autoriteiten] deze voorschriften hebben gekoppeld aan de bescherming van cyberveiligheid en nationale veiligheid, zijn ze in feite gewoon een andere manier om mensen op de hoogte te houden en hen te beletten hun mening te uiten,” zei Tsomo.
“Het verhogen van het bedrag van de beloning voor informanten van 100.000 yuan in 2018 tot 300.000 yuan dit jaar is een bedreiging voor burgers die gewoon hun vrijheid van meningsuiting uitoefenen,” zei Tsomo.
Ook tegen RFA zei Sonam Topgyal, een onderzoeker bij de Tibet Watch in Dharamsala, dat soortgelijke restricties op internetactiviteiten al ‘lang’ in Tibetaanse gebieden van kracht zijn.
“Deze wetten zijn zelfs geïmplementeerd op basisscholen in Tibet,” zei Topgyal en voegde eraan toe: “De Chinese regering heeft voor niemand ruimte gelaten om de regering op enigerlei wijze te bekritiseren en heeft informanten in verschillende delen van de Tibetaanse gemeenschap ingezet.”

De bekendmaking van het verhoogde beloningsbedrag door China komt te midden van de lancering van een afzonderlijke Tibet-brede campagne tegen georganiseerde misdaad en “zwarte en kwade krachten” die volgens bronnen in de regio worden gebruikt als excuus om de Tibetanen te bestrijden en heeft geleid tot wantrouwen binnen lokale gemeenschappen. De campagne heeft geresulteerd in “detentie, arrestatie en marteling van mensenrechten en milieuactivisten en van gewone Tibetanen die het gebruik van de Tibetaanse taal promoten,” zei TCHRD in een rapport dat in mei jl. werd vrijgegeven.

Gerapporteerd door de Tibetaanse afdeling van RFA. Vertaald door Tenzin Dickyi, Richard Finney, TSG Nederland
Foto top: Pixabay, chpierard