Dag van de vermisten.

Delen:

De VN noemt deze dag voluit: Internationale dag voor de slachtoffers van gedwongen verdwijningen. Vandaag herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd, die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist vanwege oorlog, door conflicten of rampen.
Vandaag delen wij met u een video boodschap van een neef van Lodoe Gyatso. Wij roepen op tot de vrijlating van alle gedwongen verdwenene in China inclusief Lodoe Gyatso #TibetanLodoeGyatso #StopDisappearances
Klik hier om de video te bekijken: the story of Lodoe Gyatso

Na meer dan 20 jaar gevangenisstraf, is de Tibetaan Lodoe Gyatso veroordeeld tot nog eens 18 jaar na een eenmans-demonstratie voor wereldvrede.
Lodoe Gyatso – ook bekend als Sogkhar Lodoe Gyatso vanwege zijn thuisgebied van het Sog (Chinees: Suo) district, Nagchu (Chinees: Naqu), de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) – is nu midden vijftig.
In de ochtend van 28 januari 2018, maanden na zijn vrijlating, publiceerde hij een video, uitgezonden door Voice of America, waarin hij zijn voornemen aankondigde om een ​​vreedzame demonstratie te houden die zijn ‘wereld vredescampagne’ zou starten.”
Later die dag, gekleed in een wit traditioneel Tibetaans gewaad dat bekend staat als een chuba, en een hemd, werd hij door de politie gearresteerd terwijl hij rondwandelde in het Potala-paleis en zijn demonstratie uitvoerde.
Zijn vrouw, Gakyi, is ook volgens bronnen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Waar is Lodoe Gyatso nu?

Vandaag denken wij ook aan de Panchen Lama.


Misschien heeft u het weleens gezien, een afbeelding die laat zien hoe een vermist kind er jaren later waarschijnlijk uitziet. Zo’n afbeelding werd in april jl. gemaakt om de Panchen Lama alsnog te opsporen. Het International Tibet Network heeft een Britse forensisch kunstenaar, lid van de de VN National Crime Agency, de opdracht gegeven om een geconstrueerde afbeelding te maken van de 30-jarige Panchen Lama, om internationaal opnieuw de aandacht te trekken voor deze vermiste Tibetaanse religieuze leider.
Gedhun Choekyi Nyima werd in 1995 na zijn erkenning door de Dalai Lama als de 11de Panchen Lama, op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.