Nepal levert Tibetanen uit aan China

Delen:

Nepal heeft in het geheim afgesproken om Tibetanen die Tibet ontvluchten naar Nepal,  binnen 7 dagen over te dragen aan China.
De Nepalese media kwamen met een opzienbarend bericht: Nepal heeft in het geheim ingestemd met het overdragen van gevluchte Tibetanen aan China.  Deze geheime afspraak betreffende de Boundary Management System zou afgelopen oktober al gemaakt zijn toen president Xi Nepal bezocht.

foto Tibetan Journal

GEHEIME OVEREENKOMST
Volgens de Engelse pagina van Khabarhub hebben Nepal en China vorig jaar oktober een geheime overeenkomst gesloten om de toegang van Tibetanen tot Nepal te beteugelen.
De minister van Buitenlandse Zaken Pradeep Gyawali van Nepal, die volgens Khabarhub een schriftelijke opheldering aan de leden van het parlement gaf, bevestigde dat Nepal en China een overeenkomst hebbeen ondertekend om gericht Tibetanen die de grens proberen over te steken in hechtenis te nemen en over te dragen aan China.
TEGEN ONZE PRINCIPES
Er wordt gevreesd dat hoewel de nieuwe afspraken ‘binnenkort’ van kracht zouden gaan, wordt gevreesd dat nu al gericht gejaagd wordt op vluchtelingen uit Tibet die via Nepal naar India en elders proberen te vluchten met de hulp van de VN vluchtelingenorganisatie in Nepal. Deze ‘genteleman’s agreement’ is in 1980 in samenwerking met de VS tot stand gekomen. Nepal heeft tot nu toe altijd de veilige doorgang voor Tibetaanse vluchtelingen geboden. Zij werden op humanitaire gronden niet uitgewezen door Nepal. Volgens experts wordt de veiligheid van mensen die straks in hechtenis zullen worden genomen op basis van deze nieuwe overeenkomst niet gewaarborgd zodra ze worden overgedragen. De mensenrechten van deze mensen worden niet in ogenschouw genomen, dat is tegen onze principes, alsdus voormalig ambassadeur en diplomaat Dinesh Bhattarai, die op dit moment de functie van adviseur buitenlandse zaken vervult voor de huidig minister-president van Nepal.

Bron: Tibetanjournal.com; tibetanreview.com