China, waar is de Panchen Lama?

Delen:

25 april 2019 is het de 31e verjaardag van de Panchen Lama. Tijd voor actie. Dit jaar niet voor de Chinese ambassade in Den Haag, maar een online actie vanwege de huidige maatregelen rond het coronavirus. Teken ook de petitie!

Misschien heeft u het weleens gezien, een afbeelding die laat zien hoe een vermist kind er jaren later waarschijnlijk uitziet. Zo’n afbeelding wordt gemaakt om een kind alsnog te kunnen opsporen. Vorig jaar heeft het International Tibet Network heeft een Britse forensisch kunstenaar, lid van de de VN National Crime Agency, de opdracht gegeven om een geconstrueerde afbeelding te maken van de 30-jarige Panchen Lama, om internationaal opnieuw de aandacht te trekken voor deze vermiste Tibetaanse religieuze leider.

De fotoconstructie die nu gepubliceerd is, kan helpen Gedhun Choekyi Nyima, de Panchen Lama,te vinden.

In de BBC ’s The One Show werd het portret onthuld. De BBC maakte een filmpje over de Panchen Lama met daarin de foto.
Klik hier en kijk naar het programma van de BBC, copyright BBC

Gedhun Choekyi Nyima werd in 1995 na zijn erkenning door de Dalai Lama als de 11de Panchen Lama, op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.
Panchen Lama
De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet.
Na de dood van de 10e Panchen Lama in 1989, ging een commissie in opdracht van de Dalai Lama, geheel volgens de Tibetaanse traditie op zoek naar zijn reïncarnatie. China mengde zich in deze kwestie door zelf op zoek te gaan naar een nieuwe Panchen Lama. Zowel de Dalai Lama als de Chinese autoriteiten wezen een nieuwe Panchen Lama aan. De door de Chinezen aangewezen Panchen Lama is officieel geïnstalleerd, de door de Tibetanen aangewezen Panchen Lama is in 1995 op 6-jarige leeftijd samen met zijn ouders gearresteerd. Sindsdien is nooit meer wat van hem vernomen.
Klik hier en bekijk hier de documentaire die de NOS maakte over de Panchen Lama.

De corona-crisis is in Tibet ook een mensenrechten-crisis. De Chinese regering gebruikt de corona-uitbraak als dekmantel om de onderdrukking van het Tibetaanse volk op te voeren. We werken samen met wereldwijde Tibet-groepen om de overheersing terug te dringen, en we hebben uw steun daarbij hard nodig.
De onderdrukking van vrije meningsuiting en religie is zelfs zonder een wereldwijde gezondheidscrisis gevaarlijk, maar zoals we hebben gezien, kan de onderdrukking door China tijdens de pandemie duizenden levens kosten. De Chinese regering geeft prioriteit aan hun propaganda en controle over het leven van Tibetanen. We zijn zeer bezorgd over wat er de komende maanden in het bezette Tibet zal gebeuren, maar we zullen ons net als altijd inzetten om de veiligheid en rechten van het Tibetaanse volk te beschermen.
We hebben uw steun nodig om dit belangrijke werk juist nu voort te zetten. Wilt u vandaag een donatie doen?
Klik hier en doneer vandaag