China, laat de Panchen Lama gaan!

Delen:

De 11e Panchen Lama werd 25 april 31 jaar, hij is al vijfentwintig jaar geleden door de Chinese autoriteiten gevangen genomen, toen hij 6 jaar was, en er is nooit meer iets van hem vernomen.
Door de maatregelen rond het coronavirus was er dit jaar geen demonstratie voor de Chinese ambassade in Den Haag om de vrijlating van de Panchen Lama te vragen. Maar namens de TSG, ICT en Tibetaanse gemeenschap Nederland ging Tsering Jampa toch een brief aanbieden bij de Chinese ambassade om te vragen om de vrijlating van de Panchen Lama.  Tevens vroeg een rijdend billboard de aandacht voor de verdwijning van de Panchen Lama. Dit billboard reed langs de Chinese ambassade in Den Haag, langs het Vredespaleis en langs de Tweede kamer.

Foto’s ICT

De Panchen Lama zit dit jaar 25 jaar in lockdown en is daarmee één van de langstzittende Tibetaanse politieke gevangenen ooit. Tot op de dag van vandaag houdt de Chinese regering hem gevangen.'Al 25 jaar in lockdown, China: Laat de Panchen Lama NU vrij!', #SaveTibet

‘Al 25 jaar in lockdown, China: Laat de Panchen Lama NU vrij!’  De banner werd eerst langs de Chinese ambassade in Den Haag gereden, waar Tsering Jampa een brief overhandigde ten behoeve van de Panchen Lama. De brief, gericht aan Chinese President Xi Jinping, is ondertekend door ICT, de Tibet Support Group Nederland, en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland.

Tsering Jampa levert een brief af voor Xi Jinping, voor de Chinese ambassade in Den Haag
Tsering Jampa levert een brief af voor Xi Jinping, voor de Chinese ambassade in Den Haag
De oproep van de
Tibet Support Groep Nederland, de Tibetaanse gemeenschap in Nederland en de International Campaign for Tibet Europe is:

“Ondanks talrijke oproepen van internationale organisaties weigert de Chinese regering om onafhankelijk onderzoek toe te laten naar de verblijfplaats en het welzijn van Gedhun Choekyi Nyima, de 11e Panchen Lama van Tibet. Sinds hij 25 jaar geleden door de Chinese autoriteiten werd ontvoerd, wordt hij nog steeds vermist. Als ondertekenaar van het VN-Mensenrechtenverdrag dient China haar verplichtingen na te komen en zijn fundamentele rechten te respecteren. Als tweede belangrijkste religieuze leider, na de Dalai Lama, is het belangrijk dat hij in vrijheid zijn religieuze verantwoordelijkheden kan vervullen.

Met klem dring ik er bij u op aan om:
• de Panchen Lama onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten
• de verblijfplaats en welzijn van de Panchen Lama bekend te maken
• toegang te verlenen tot de Panchen Lama aan de VN-waarnemers”

De bus vervolgde zijn weg door Den Haag langs het Vredespaleis, de Tweede Kamer, en het Regeringsgebouw. (Foto’s/tekst ICT)

De 11e Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, werd op 14 mei 1995 herkend door ZH de veertiende Dalai Lama. Drie dagen later, op 17 mei, werden de 11e Panchen Lama en zijn ouders door de Chinese autoriteiten afgevoerd. Al vijfentwintig jaar is er niets meer vernomen van de Panchen lama en zijn ouders.
Op 25 april 2020 zal de Panchen lama 31 jaar worden. Waar is hij nu?
De herhaaldelijke schending van de mensenrechten in Tibet moeten aan de orde gesteld worden, juist nu. In de situatie van afzondering door de maatregelen rond het coronavirus is de situatie in Tibet nog moeilijker geworden. De Chinese autoriteiten hebben gebeden volledig afgesloten en de toegang tot communicatiemiddelen en social media is lager dan ooit. In 1995 is de verdwijning van de Panchen Lama aangekaart bij de UN Working Group, de EU, nationale overheden, en belangengroepen. Tibet support groepen zijn hun steun blijven betuigen, al 25 jaar lang, maar geen spoor van de Panchen Lama en zijn ouders. En geen duidelijke actie van politici en overheden buiten Tibet om de Chinese overheid tot antwoord te dwingen: waar is de Panchen Lama?
De Tibet Support Groep vraagt de Nederlandse poltieke en de Europese poltici om er bij China op aan te dringen Gendhun Choekyi Nyima en zijn ouders onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Kusho Bagdro: Waar is de Panchen Lama? © Kusho Bagdro
De 11e Panchen Lama (foto: freetibet.org)