Tibetaanse Dolkar is weer vrij, maar in slechte gezondheid

Delen:

De slechte gezondheid waarin de Tibetaanse Dolkar zich bevond toen zij recentelijk werd vrijgelaten door de Chinese autoriteiten is schokkend. Wat heeft zij tijdens haar gevangenschap moeten doorstaan om er nu zo slecht aan toe te zijn? Verwondingen en verlamming zijn haar deel.

Dolkar, foto FB

Op 29 april 2019 werden drie Tibetanen gearresteerd door de Chinese politie na een ceremonie voor een lange leven voor de Panchen Lama, in Sershul, Kham. Enkele jonge Tibetanen, waaronder de op dat moment 20-jarige Wangchen, schreeuwden slogans als ‘lang leve de Panchen Lama’, ‘bevrijd de Panchen Lama’,  en ‘laat de Dalai Lama en de Panchen Lama terugkeren naar  Tibet’.

Ze zijn allemaal in hechtenis genomen in Sershul met een bezoekverbod voor hun naasten voor minstens twee weken. Op 8 mei 2019 werd Wangchen schuldig bevonden aan ‘samenspanning tot een illegaal openbaar protest’, en veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf. Dolkar werd schuldig bevonden aan het ‘veroorzaken van sociale instabiliteit’ door informatie over de arrestatie bekend te maken en werd veroordeeld tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Dolkar en Wangchen, foto FB

Dolkar, die op 15 augustus werd vrijgelaten, is verlamd en in slechte gezondheid na het uitzittenvan de volledige gevangenisstraf en krijgt nu medische verzorging thuis in Sershul County (in het Chinees, Siqu), in de autonome Tibetaanse prefectuur Kardze (Ganzi), Sichuan, verklaarde een Tibetaanse bron in ballingschap aan Radio Free Asia.
‘Dolkar ging direct na de vrijlating naar het ziekenhuis, op 15 augustus, vanwege ernstige gezondheidsprobleme’, verklaarde de anoniemebron.

‘Terwijl ze in de gevangenis zat, werd ze gemarteld en moest ze stenen  tillen en ander zwaar werkdoen, en haar lichaam is helemaal beschadigd. Omdat ze niet op tijd kon worden behandeld, zijn haar ledematen verlamd’, zei hij. ‘Ze wordt inmiddels thuis behandeld’, aldus de bron.

Bronnen RFA; freetibet.org; Facebook