#FLAGSFORTIBET

Delen:

#FLAGSFORTIBET
Tibetaanse gebedsvlaggen die de boodschap van compassie door de lucht verspreiden, zijn in Tibet verboden door de Chinese overheid; de kleurige vlaggen moeten verwijderd worden van de daken en berghellingen waar ze sinds jaar en dag de vreedzame boodschap van de Tibetaanse cultuur verbeelden.

De Tibet Support Groep en andere Tibet-organisaties slaan de handen ineen – help mee de onderdrukking in Tibet te stoppen! Op 27 september hangen we gebedsvlaggetjes buiten waar iedereen ze kan zien, als teken van solidariteit met het Tibetaanse volk.
Doe mee aan deze actie, deel op 27 september een foto van uw vlaggetjes met de hashtag #FLAGSFORTIBET
Volgt u ons al op Instagram? @tibetsupportgroep Facebook: https://www.facebook.com/TibetSupportGroepNL

WAAROM VERBIEDT CHINA GEBEDSVLAGGEN IN TIBET?
China heeft extreme maatregelen genomen om de traditionele manier van leven van Tibetanen te onderdrukken. Dit jaar gaf de Chinese regering het bevel om Tibetaanse gebedsvlaggen te verwijderen – een nieuwe en schokkende stap in de Chinese campagne tegen de cultuur en vrijheid van het Tibetaanse volk.

WAAROM 27 september?
27 september 1987 is een historische dag; deze datum markeert de eerste van een reeks vreedzame demonstraties in Lhasa, Tibet, tegen de Chinese overheersing en ter ondersteuning van het vijfpuntenvredesplan van de Dalai Lama.

VLAGGETJES NODIG?
Doe een donatie om het werk van de Tibet Support Groep voor Tibet te steunen, en we sturen je een setje gebedsvlaggetjes: https://tibet.nu/doneren/
Of bestel vlaggetjes via onze webwinkel: https://tibet.nu/product/flagsfortibet/

Over de betekenis van gebedsvlaggetjes schrijft Marieke Keurentjes- van den Brink:

Op gebedsvlaggen staat meestal het gelukbrengende hemelse paard, lung-ta, afgebeeld, ook wel ‘windpaard’ genoemd. Een sterk paard dat drie juwelen op zijn rug draagt. Deze juwelen staan symbool voor de Boeddha, de dharma (de boeddhistische leer) en de sangha (de boeddhistische gemeenschap); de drie hoekstenen van het Tibetaans boeddhisme. Door de wind worden de gebeden door het universum verspreid, gericht op vrede, compassie, kracht en wijsheid. De vlaggen worden vooral op heilige plaatsen en bergpassen opgehangen.

De vijf traditionele kleuren van de vlaggen zijn gerelateerd aan de vijf elementen: blauw voor de hemel, wit voor de wind, rood voor vuur, groen voor water en geel voor de aarde. Ze zijn in deze volgorde ook aan de zogenoemde vijf skandha’s verbonden: onderscheidingsvermogen, bewustzijn, mentale factoren, gevoel en vorm. Daarnaast zijn ze verbonden aan de vijf zintuigen en aan de transcendente wijsheden van de vijf Dhyani-Boeddha’s: Akshobhya Boeddha, Ratnasambhava Boeddha, Amitabha Boeddha, Amoghasiddhi Boeddha en Vairocana Boeddha.

Naast mantra’s zijn er op de vlaggetjes soms mythische dieren afgebeeld: de draak linksboven, de leeuw linksonder, de tijger rechtsonder en de garuda rechtsboven. De volgende teksten kunnen op de vlaggetjes zijn gedrukt:

  • de mantra van de Boeddha van wijsheid, Manjushri: OM WAGI SHVARI MUM
  • de mantra van de Boeddha van mededogen, Avalokiteshvara: OM MANI PADME HUM
  • de mantra van de Boeddha van kracht, Vajrapani: OM VADJRA PANI HUM
  • de mantra van de vrouwelijke Boeddha Arya Tara: OM TARE TU TARE TURE SVAHA
    gebedsvlaggen
    Bergtop Nyalam, foto Marieke Keurentjes- van den Brink

    DOE MEE AAN #FLAGSFORTIBET