Olympisch Comité, mensenrechten zijn geen spel

Delen:

De Tibet Support Groep heeft de brief mede ondertekend die aan het Internationaal Olympisch Comité is aangeboden op 8 september 2020 om aandacht te vragen voor de schendingen van de mensenrechten door China, in verband met het toekennen van de Winterspelen 2022 aan Peking.

Olympische Winterspelen 2022 in Peking: meer dan 160 Tibet campagnegroepen roepen het Internationaal Olympisch Comité op om ‘fouten uit het verleden ongedaan te maken’ bij het toekennen van de Olympische Winterspelen van 2022 aan Peking.
Activisten herinneren het IOC aan eerdere waarschuwingen over de wreedheden op het gebied van de mensenrechten in China in de aanloop naar de bijeenkomst van het uitvoerend comité in Lausanne.

Vandaag heeft een coalitie van Tibetaanse, Oeigoerse, Zuid-Mongoolse, Hongkongse, Taiwanese, Chinese democratie- en mensenrechtencampagnegroepen een brief [1] bezorgd aan de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, waarin hij het Comité aanspoort ‘zijn fout in Peking de eer toe te kennen als gastheer van de Olympische Winterspelen in 2022 ‘. [2] De brief werd met de hand afgeleverd door een groep Tibetanen en supporters in Lausanne voorafgaand aan de vergadering van de IOC-raad van bestuur op 9 september 2020. [3]

De actievoerders herinnerden de heer Bach aan de waarschuwingen die aan zijn voorganger, Jacques Rogge, waren gegeven over de controversiële beslissing om Peking de Olympische Zomerspelen van 2008 toe te kennen; waarschuwingen die werden genegeerd en ertoe leidden dat de reputatie van het IOC onuitwisbaar werd aangetast door de verkeerde overtuiging dat de Olympische Spelen van 2008 zouden bijdragen aan het verbeteren van China’s reputatie op het gebied van mensenrechten. [4]

De gezamenlijke brief schetst hoe het prestige van het hosten van de Olympische Spelen “de acties van de Chinese regering alleen maar aanmoedigde” en leidde tot “een grove toename van de aanvallen op gemeenschappen die onder haar bewind leven”. Sinds 2008 zijn we getuige geweest van de bouw van een Orwelliaanse bewakingsstaat in bezet Tibet, [5] de opsluiting van tussen de 1,8 en 3 miljoen Oeigoeren, [6] de recente sloop van ‘One Country Two Systems’ in Hong Kong die in strijd zijn met meerdere internationale wetten en de VN-Verklaring van de Rechten van de Mens, [7] het wissen van de Zuid-Mongoolse cultuur en taal, [8] de voortdurende militaire intimidatie en geopolitiek pesten van Taiwan, en de detentie, verdwijning en dood van talloze Chinese advocaten, feministen, democratieactivisten, en iedereen die door de Chinese Communistische Partij als een bedreiging werd beschouwd. [8]
Frontliniegemeenschappen en mensenrechtenorganisaties deden voorafgaand aan het besluit van de gaststad in 2022 een beroep op het IOC en riepen het Comité op om de fouten zoals in 2008 niet te herhalen en het duidelijke bewijs van de scherpe afname van de mensenrechten te gebruiken om te concluderen dat Peking geen waardige keuze. [9] In reactie op deze oproepen reageerde het IOC in een brief aan het International Tibet Network [10] om te stellen: “Er werden [door Peking] garanties gegeven met betrekking tot de volgende zaken: mensenrechten, het recht om te demonstreren, mediavrijheid om verslag uit te brengen over de Spelen. zonder beperkingen op internet, arbeidsrechten, ontheemding en milieubescherming. ” De brief vervolgde: “Hiermee rekening houdend, evenals het open karakter van de besprekingen met Peking 2022 en de overheidsinstanties, evenals de ervaring van China met het organiseren van de 2008 […], is het IOC ervan overtuigd dat de Chinese regering rekening zal houden met alle noodzakelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat het Olympisch Handvest en het Gaststadcontract worden gerespecteerd. ” [11]

KLIK HIER OM DE BRIEF AAN HET IOC TE LEZEN

foto Tibet Sun

bronnen International Tibet Network