A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

T

Tantra

Sanskriet voor \”continuiteit\” of \”stroom\”. In het algemeen het systeem van meditatie zoals in tantrische teksten beschreven wordt. Ook een geschrift dat tantrische beoefeningen beschrijft. Deze boeddhistische leringen worden ook wel \”geheime leer\” genoemd en bevatten veel symboliek.

Tantrayana

Sanskriet voor het \”tantrische voertuig\”. Een school binnen het Mahayana Boeddhisme die zich met tantra bezighoudt

Tara

Vrouwelijke bodhisattva die 21 verschijningsvormen kent. De meest bekende zijn de Groene Tara en de Witte Tara. De Groene Tara wordt vaak aangeroepen (in meditatie) om hindernissen te overwinnen, uit gevaar gered te worden en het kwaad te overwinnen. De Witte Tara heeft de vaardigheid om levende wezens te beschermen en hen van leed, gevaar en angsten te verlossen. Zij wordt wel gezien als de belichaming van moederliefde.

Thangka

Tibetaanse rolschildering, meestal met een boeddhistische afbeelding

Theravada

Hinayana is Sanskriet voor het \”Kleine Voertuig\”. Stroming binnen het Boeddhisme waarvan het Theravada het bekendst is. In deze vorm van Boeddhisme streeft men in de eerste plaats naar de eigen verlossing (verlichting). Het Theravada wordt hoofdzakelijk beoefend in Thailand, Sri Lanka, Laos, Birma en Cambodja.

Tibet

kaart van Tibet
Oppervlakte 2.5 miljoen vierkante kilometer
Hoofdstad Lhasa
Bevolking De schattingen lopen uiteen. Wij gaan uit van de cijfers van de Tibetaanse regering in ballingschap. Deze gaan uit van 6 miljoen Tibetanen en 7,5 miljoen Chinezen die in Tibet wonen.
Taal De officiele taal is Chinees. De meeste Tibetanen spreken echter Tibetaans (behorend tot de Tibetaans-Birmese taalfamilie)
Hoofdvoedsel Tsampa (geroosterd gerstemeel)
Nationale drank Gezouten boterthee
Dieren Onder meer de wilde yak en ezel, antilopen, muskusherten, sneeuwluipaarden, witte fazanten, arenden en kraanvogels
Gemiddelde hoogte 4200 meter
Hoogste berg De Chomo Langma (Mount Everest) is 8848 meter hoog
Gemiddelde neerslag Dit varieert sterk. In het westen ongeveer één mm in januari en 25 mm in juli. In het oosten ongeveer 25-50 mm in januari en 800 mm in juli.
Gemiddelde temperatuur In januari -4 graden Celsius en in juli ongeveer 12 graden Celsius.
Grondstoffen Onder meer borax, uranium, ijzer en goud
Grote rivieren Mekong, Yangtze, Salween, Tsangpo en de Gele Rivier
Provincies U-Tsang (centraal Tibet), Amdo (Noordoost Tibet) en Kham (Zuidoost Tibet)
Aangrenzende landen India, Nepal, Bhutan, Myanmar en China
Economie Tibetanen zijn vooral werkzaam in de landbouw en veehouderij. Chinezen werken veelal bij de overheid of in de handel en dienstverlenende sector.
Milieuproblemen Grootschalige ontbossing, het stropen van dieren, overstromingen en het dumpen van nucleair afval.
Nationale vlag Een witte berg met met twee sneeuwleeuwen en een zon, met daar omheen blauwe en rode stralen (zie ommezijde). Deze vlag is verboden in Tibet.
Politiek leider Officieel de Chinese president Xi Jinping. Buiten Tibet is de democratisch gekozen Tibetaanse regering in ballingschap in functie (sinds 2011).
Religieus leider De in ballingschap levende veertiende Dalai Lama
Godsdienst Meer dan 90% van de Tibetanen hangt het Tibetaans Boeddhisme aan
Regering in ballingschap Parlementair
Regering in Tibet Chinees communistisch
Juridische status Bezet gebied

Tibetaans Boeddhisme

Boeddhistische traditie die vanuit India werd ingevoerd naar Tibet. Het wordt gerekend tot het Mahayana Boeddhisme en bevat veel elementen van boeddhistische tantra. Centraal in het Tibetaans Boeddhisme staat de kloostertraditie met de vele lama\’s. Het wordt daarom ook wel \”lamaïsme\” genoemd. Het Tibetaans Boeddhisme wordt veelal onderverdeeld in 5 belangrijkste tradities: Nyingma, Gelug Kagyu, Sakya en Bön. De Dalai Lama is de belangrijkste spiritueel leider van het Tibetaans Boeddhisme

Toevlucht nemen

Officiële term voor het \”Boeddhist worden\”. Men geeft hierbij officieel aan vertrouwen te stellen in de Drie Juwelen: de Boeddha, de Dharma en de Sangha.

Tsampa

Tsampa is gerstemeel en voor veel Tibetanen en monniken de basis van de maaltijd. Het wordt droog gegeten, in de thee of met wat boter gekneed tot een soort deeg

Tso

Een bergmeer

Tsong Khapa

Belangrijk leraar in de geschiedenis van het Tibetaans Boeddhisme en de grondlegger van de Gelugpa orde