Loten Namling: ‘Ik ben niet Chinees, ik ben stateloos…’

Delen:

Loten Namling, zanger, kunstenaar en activist, een Tibetaan in Zwitserland. De Zwitserse overheid besloot alle Tibetanen woonachtig in Zwitserland, in hun paspoort de Chinese nationaliteit te geven dit jaar.
Loten Namling begon zijn actie onmiddelijk: ‘Ik ben niet Chinees, dus nu ben ik stateloos.’
Volgens Namling is het onder druk van China geweest, dat de Zwitserse overheid heeft besloten alle Tibetaanse vluchtelingen met een verblijfsvergunning, niet meer als Tibetaan maar als Chinees aan te merken. Het is zijn geboorterecht, vindt Namling, zijn Tibetaanse nationaliteit te behouden.

©images: Loten Namling & Jigme Druka

Loten Namling is muzikant en treedt op met zijn band Porok Karpo. Ook is hij performer en activist. Zijn performance ‘Journey for Freedom- one man, one path’ startte hij in 2013. Loten sleepte een doodskist achter zich aan tijdens een voettocht van Bern naar Genève. Later breidde hij zijn trektocht uit, om aandacht te vragen voor de situatie in Tibet. Hij was op zoek naar een antwoord op zijn gevoelens van onrust en strijdlust naar aanleiding van de zelfverbrandingen in Tibet. Onderweg ontmoette hij politici en jonge activisten. Uiteindelijk ging hij om raad naar de Dalai Lama. Een kunstzinnige uiting van vertwijfeling werd zo een serieuze queste, waar Dodo Huriken de docufilm Tibetan Warrior (2015) over maakte.
Tijdens zijn Journey for Freedom zong Loten voor de Karmapa in Delhi een lied van Milarepa. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de flamboyante performer/muzikant Loten Namling moderne middelen met traditionele Tibetaanse muziek verbindt. Hiermee toont hij ook de relevantie van het behoud van de authentieke Tibetaanse cultuur.