Tibetaanse geneeskunde thuis in India of China?

Delen:

De Amchi geneeskunde, bekend als Sowa-Rigpa, is in de 3e eeuw voor Christus ontstaan en het is een van de oudste, best gedocumenteerde medische tradities ter wereld. Het omvat geneeskunde, astronomie en astrologie.
In april van dit jaar meldde The Indian Express dat India Sowa-Rigpa, de traditionele Tibetaanse geneeskunde, heeft voorgedragen bij
UNESCO’s prestigieuze Immateriële Culturele Erfgoedlijst. Maar wat blijkt, Beijing heeft een soortgelijke inzending ingestuurd, die aanspraak maakt op Sowa-Rigpa.

Chinese deskundigen beschuldigen India van het claimen van de erfenis van de oude Tibetaanse geneeskunde. “Het Tibetaans geneeskundige systeem is afkomstig uit Tibet en is ontwikkeld op het Qinghai-Tibet Plateau in het noordwesten en zuidwesten van China” verklaarde Qin Yongzhang, een etnoloog aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen in de Global Times.

De Indiase inzending, getiteld “Sowa-Rigpa, kennis van genezing of wetenschap van genezing”, is in maart 2017 ingediend. De Chinese inzending, “Lum Medicinal Bathing of Sowa-Rigpa, kennis en praktijken inzake leven, gezondheid en ziektepreventie en behandeling onder de Tibetaanse mensen in China”, is enkele jaren eerder ingediend.

Beide inzendingen komen in 2018 ter goedkeuring ter sprake bij de UNESCO commissie voor de Immateriële Culturele Erfgoedlijst .

Qin zei dat India Sowa-Rigpa heeft voorgedragen om zijn zachte kracht te vergroten, vertrouwen te krijgen en financieel te profiteren, maar “de waarheid is dat Tibetaans geneeskunde niet alleen is ontstaan in China, maar ook in China is ontwikkeld”. Tibetanen in ballingschap in India kunnen helpen in de praktijk en verspreiding van Sowa-Rigpa, en beweren dat het in India is ontwikkeld, werd Qin geciteerd.

In zijn verdediging heeft het Indiase ministerie van Cultuur gezegd dat India de aanmelding voor Sowa-Rigpa vele jaren heeft voorbereid. Hoogste niveaus van de overheid waren betrokken bij een poging om het voorstel van India te versnellen voor de 2018-zitting van het intergouvernementele comité van de UNESCO voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, aldus bronnen.

Wat is Sowa-Rigpa?
Bekend als het Amchi-systeem van geneeskunde, is het een van de oudste, best gedocumenteerde medische tradities ter wereld. Het hart van de traditie ligt in Dharamsala, de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap, maar wordt ook beoefend in Sikkim, Arunachal Pradesh, Darjeeling, Lahaul & Spiti en Ladakh. Buiten India wordt Sowa-Rigpa beoefend in Tibet, Mongolië, Bhutan, delen van China en Nepal.

De Indiase inzending wordt ondersteund door een gedetailleerde aanbevelingbrief geschreven door Geshe Ngawang Samten, vice-kanselier van de Centrale Universiteit van Tibetaanse Studies in Sarnath, nabij Varanasi. “Hoewel Sowa-Rigpa in Tibet is ontstaan, maakt het deel uit van de Indiase cultuur, aangezien het hier meer dan een millennium wordt beoefend”, aldus Prof Samten. “Ook heeft het veel invloeden van Ayurveda.

In China’s dossier, zegt Samten, wordt Sowa-Rigpa blijkbaar een “Tibetaans-Chinees” medisch systeem genoemd. “Er is geen bestaande term als “Tibetaans-Chinees”, het is Tibetaans of het is Chinees,” voegt hij eraan toe. Het oorspronkelijke Tibetaanse Instituut van Sowa-Rigpa was in Lhasa, Tibet; De regering in ballingschap “heropende” het in Dharamsala.

Sowa-Rigpa valt onder de verantwoordelijkheid van het Indiase ministerie van AYUSH. Om de Indiase band met Sowa-Rigpa te verklaren staat op de website van  AYUSH:”Het grootste deel van zowel de theorie als de praktijk van Sowa-Rigpa is vergelijkbaar met Ayurveda. De eerste Ayurvedische invloed kwam naar Tibet gedurende de 3e eeuw na Christus, maar is pas na de 7e eeuw populair geworden met de komst van het boeddhisme naar Tibet. Daarna werd deze trend van de export van Indiase medische literatuur, samen met boeddhisme en andere Indiase kunst en wetenschappen, voortgezet tot het begin van de 19e eeuw.”
Het Men Tsee Khang insituut dat door de dertiende Dalai Lama in Lhasa werd gesticht, is door de veertiende Dalai Lama heropend in Dharamsala, India, na zijn vlucht uit Tibet. Het Men Tsee Khang Instituut staat wereldwijd bekend om zijn streven Sowa-Rigpa in de praktijk te brengen en te promoten.

bronnen: tibet.net, men-tsee-khang.org

foto Tibet.net