Dhondup Wangchen herenigd met zijn familie

Delen:

Na jaren van opsluiting en scheiding van zijn familie, is het Dhondup Wangchen gelukt naar de Verenigde Staten te reizen om zich te herenigen met zijn vrouw en kinderen.

Dhondup Wangchen, video activist, kwam 25 december 2017 aan in San Francisco, na een moeilijke en riskante ontsnapping uit Tibet en de Volksrepubliek China.
Een duidelijk vermoeide maar opgeluchte Dhondup Wangchen, 43, zei bij aankomst: “Na vele jaren geniet ik voor het eerst van het gevoel van veiligheid en vrijheid. Ik wil graag iedereen bedanken die het mogelijk heeft gemaakt om mijn familie weer in mijn armen te sluiten. Ik voel echter ook de pijn van het achterlaten van mijn land, Tibet. ”
Dhondup Wangchen zal de media te zijner tijd volledig informeren.
“Dhondup Wangchen is een moedig persoon die nooit zijn geloof in fundamentele mensenrechten en vrijheden heeft opgegeven. Hij vond dat hij geen andere keus had dan Tibet te ontvluchten, wat een extreem gevaarlijke onderneming was. Het feit is dat hij nooit door China in gevangenschap had moeten worden gehouden. Hij werd gevangengezet en gemarteld omdat hij het lijden van de Tibetanen had verfilmd. Nu kan hij zich eindelijk uitspreken “, zei Wangpo Tethong, woordvoerder van Filming for Tibet.
Dhondup Wangchen werd sinds maart 2008 vastgehouden door de Chinese autoriteiten in Tibet wegens het maken van de documentaire “Leaving Fear Behind” en werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens “aanzetten tot subversie”. Zijn vriend en assistent, de Tibetaanse monnik Golok Jigme, werd ook detineert en gemarteld.
“Leaving Fear Behind” werd wereldwijd verspreid en vertoond door Filming for Tibet uit Zürich onder leiding van Gyaljong Tsetrin, de neef van Dhondup Wangchen.
De arrestatie en opsluiting van Dhondup Wangchen leidde tot een van de meest intensieve campagnes voor een Tibetaanse activist. Hij kreeg Hepatitis B in de gevangenis en moest zwaar werk verrichten. Hoewel hij op 5 juni 2014 werd vrijgelaten uit een gevangenis in Xiang, de provinciale hoofdstad van Qinghai, bleef hij onder strikte controle en werden zijn bewegingen en communicatie voortdurend gecontroleerd.
Dhondup Wangchen kon met succes de autoriteiten ontwijken en zijn geboortegrond in Tibet, en vervolgens de Volksrepubliek China, helemaal ontvluchten.

Zijn vrouw wordt geroemd voor haar toegewijde inzet om haar man te steunen en vrij te krijgen. Het was een emotionele hereniging op de luchthaven van San Francisco.

From left to right: Tenzin Norbu, Tenzin Dadon, Lhamo Tso, Dhondup Wangchen, Lhamo Dolma, Tashi Tsering in San Francisco on 26 December, 2017.

bronnen: filmingfortibet.org

foto’s: filmingfortibet.org