Porok Karpo, Tibetaanse popmuziek

Delen:

Porok Karpo kondigt de cd-release aan van BEHIND THE TWO MOUNTAINS

་རི་གཉིས་རྒྱབ་ལ༑༑

2 februari 2018 zal de cd met Tibetaanse popmuziek gepresenteerd worden in Zürich, Zwitserland, in aanwezigheid van de Tibetaanse president in ballingschap Lobsang Sangay.

Aankondiging cd-release

De Tibetaanse zanger, kunstenaar en activist Loten Namling woont en werkt in Zwitserland. Hij werd met name beken door de documentairefilm Tibetan Warrior van Dodo Hunziker.

Loten Namling speelt en zingt graag traditionele Tibetaanse muziek, waarbij hij zichzelf begeleidt op de dramyen, de Tibetaanse luit.

Loten Namling vindt het belangrijk dat de oorspronkelijke muziek uit Tibet blijft bestaan. Hij heeft meerdere keren gezongen voor de 14e Dalai Lama.

Tijdens één van deze gelegenheden sprak Loten Namling zijn wens uit de traditionele Tibetaanse muziek, ook politieke Tibetaanse liederen, onder de aandacht te brengen van een breder publiek. De Dalai Lama vond het een goed plan.

Loten kwam in Zwitserland verschillende muzikanten tegen met wie hij aan zijn doel kon werken, en zij begonnen aan een project om Tibetaanse popmuziek te componeren. Ze vormden de band Porok Karpo (witte kraai).

www.porok-karpo.com

Dalai Lama en Loten Namling. ©photo Namling.

Loten Namling is muzikant en treedt op met zijn band Porok Karpo. Ook is hij performer en activist. Zijn performance ‘Journey for Freedom- one man, one path’ startte hij in 2013. Loten sleepte een doodskist achter zich aan tijdens een voettocht van Bern naar Genève. Later breidde hij zijn trektocht uit, om aandacht te vragen voor de situatie in Tibet. Hij was op zoek naar een antwoord op zijn gevoelens van onrust en strijdlust naar aanleiding van de zelfverbrandingen in Tibet. Onderweg ontmoette hij politici en jonge activisten. Uiteindelijk ging hij om raad naar de Dalai Lama. Een kunstzinnige uiting van vertwijfeling werd zo een serieuze queste, waar Dodo Huriken de docufilm Tibetan Warrior (2015) over maakte.
Tijdens zijn Journey for Freedom zong Loten voor de Karmapa in Delhi een lied van Milarepa. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de flamboyante performer/muzikant Loten Namling moderne middelen met traditionele Tibetaanse muziek verbindt. Hiermee toont hij ook de relevantie van het behoud van de authentieke Tibetaanse cultuur.