Weduwe Nobelprijsinnaar voor de vrede Liu Xiaobo naar Duitsland

Delen:

Liu Xia, de weduwe van de Nobelprijswinnaar voor de vrede Liu Xiaobo, heeft zich na al die jaren kunnen bevrijden van haar huisarrest in China.
Zij heeft  toestemming gekregen om China te verlaten en is dinsdagochtend 10 juli met het vliegtuig vertrokken van Beijing naar Berlijn, Duitsland.

Foto van Liu Xiaobo in lijstje met lichtje om hem te herdenken. Hij overleed op 13 juli 2017 in China aan onbehandelde leverkanker.

Onbevestigde berichten vertellen dat een ontmoeting van Merkel afgelopen maandag met de Chinese president tot deze bijzondere wending heeft geleid. De Chinese dissident en schrijver Liao Yiwu woont in Duitsland en is bevriend met Liu Xia, hij zal haar van harte verwelkomen, ondanks de omstandigheden.
De broer van Liu Xia, die in Beijing achterblijft, heeft haar vertrek uit China bevestigd.

http://www.asianews.it/

Lees gedichten van Liu Xia, met een introductie van de vertaler (in Engels).

Lees meer over Liu Xiaobo. In 2008 belandde de Nobelprijswinnaar in de gevangenis wegens het schrijven van een manifest, Charta 08, voor democratie in China. Liu Xiaobo werd aan het begin van de zomer 2017 vrijgelaten, hij bleek aan leverkanker te lijden, in het laatste stadium van deze ziekte, en overleed op 13 juli 2017.

UPDATE Liu Xia  isaangekomen in Duitsland:

Foto: AP

Foto top pagina: Liu Xia, File photo: Factwire screenshot, www.tibet.net
Foto Liu Xia: Image of Liu Xia: http://www.asianews.it/files/img/CINA_(f)_1110_-_Liu_Xia.jpg