Familiehuis Dalai Lama in Lhasa afgebroken

Delen:

Het huis waar de ouders van de Dalai Lama woonden, een historisch pand in het centrum van Lhasa, is afgebroken.

Een betonnen constructie wordt op de bouwgrond geplaatst.

De Yabshi Takster woning is afgebroken vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van UNESCO eind juni jl. Waar het behoud van Tibetaans erfgoed juist werd besproken.

De Yabshi Taktser woning  stond dichtbij het Potala paleis, waar de Dalai Lama woonde tot hij Tibet ontvluchtte in 1959. Het was van speciale betekenis zijnde het huis van de ouders van de Dalai Lama. Het huis was echter verwaarloosd en het was vervallen. Vanwege de link met de Dalai Lama durfden locale Tibetanen geen renovatie voor te stellen uit angst in de problemen te komen met de Chinese autoriteiten.

The walls of the Yabshi Takster building, former home of the Dalai Lama’s parents. The building, now demolished, had fallen into disrepair and because of its associations with the Dalai Lama, vilified by the Chinese government, Tibetans were reluctant to raise concern or propose appropriate renovation.

Sinds het iconische Potala paleis en andere belangrijke gebouwen op de Unesco erfgoedlijst werden geplaatst in 1994 onder de noemer  ‘Potala Palace Historic Ensemble’,  zijn tientallen historische gebouwen afgebroken in Tibet’s historische stadskernen en stadsaanzichten zijn door snelle verstedelijking volgens de Chinese strategische en economische doelstellingen.

Wijlen Andre Alexander, Lhasa expert beschreef het Yabshi Taktser gebouw als het ‘meest imposante en belangrijke van de overgebleven oude architectuur van Lhasa.’ Het omvatte onderandere een ontvangstzaal voor monniken. Foto’s die schrijfster Tsering Woeser online plaatste laten graafmachines zien en de fundering van een nieuw gebouw waarvan de bestemming nog onbekend is. Lhasa,’huis van de goden’, was het centrum van het Tibetaans Boeddhisme, een pelgrimsoord, het centrum van de Tibetaanse beschaving, taal en cultuur. Ondanks de status van cultuur wereld erfgoed, toegekend door UNESCO, is het oude stadsdeel rond Potala vernietigd en vervangen door façades die door de Chinezen als authentiek worden bestempeld. Een typisch voorbeeld van de commercialisering van Tibet door China.

De bedreiging van het cultureel erfgoed van Tibet kwam ter sprake in Bahrein, tijdens de bijeenkomst van het UNESCO World Hermitage Committee 24 juni jl.

Bronnen: savetibet.org; Tsering Woeser