ZH de Dalai Lama opent expositie Nieuwe Kerk

Delen:
wachten op ZH
Bij de Nieuwe Kerk Amsterdam

Op 15 september jl. kwam ZH de Dalai Lama naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam om de expositie Het leven van de Boeddha, de weg naar nu te openen. De opening werd geopend door middel van een dialoog tussen de Dalai Lama en technologische vernieuwers, over Compassie en Technologie. De dialoog is in samenwerking met SingularityU samengesteld.

Vol verwachting zaten de genodigden in de kerk te wachten (het was een besloten bijeenkomst). Iets later dan gepland kwam de Dalai Lama aan bij de Nieuwe Kerk, waar hij door Tibetaanse kinderen werd verwelkomd. Binnen groette de Dalai Lama verschillende mensen voor hij zijn plek in nam onder de boom van Ai Wei Wei. Dit kunstwerk, genaamd Tree, bestaat uit delen van bomen en staal. Deze boom vertegenwoordigd de vijgenboom in Bodh Gaya (India) waaronder Siddharta Gautama  tot zijn inzichten kwam.  Siddharta Gautama, die later Boeddha is gaan heten, zat 2500 jaar geleden onder een boom, Richard Gere refereerde zondag 16 september aan een andere bijzondere bloesemboom, maar hierover later meer.

PixCell Deer #51, Kohei Nawa, foto: SOTC
foto: SOTC

Gezeten onder de Tree van Ai Wei Wei sprak de Dalai Lama met Tilly, het meisje met bionische armen. Hoe kan technologie ons leven een positieve wending geven?
Welke gevaren of ethische bezwaren komen we tegen?
Kunnen we ons leven verlengen, zoals de Vlaamse arts/onderzoeker Kris Verburgh in het tweede deel van de discussie opperde, en moeten wij dit wel willen, vroeg de ook aangeschoven Nederlandse universiteitshoogleraar bij de Technische Universiteit Eindhoven, Maarten Steinbuch zich af. Hij had overigens een schattig, knuffelig dino-botje meegebracht, de Dalai Lama aaide het en boog de staart gevaarlijk ver: no sign of pain, haha!

foto: SOTC
Tilly Lockey, Pioneer of state of the art bionic limbs, foto: SOTC

De Dalai Lama wees erop dat technologie die het leven kan vergemakkelijken voor mensen met een handicap niet beschikbaar is voor mensen in ontwikkelingslanden en dat technologie ook negatieve resultaten heeft opgeleverd zoals kernwapens.

Niet alleen de vraag of robots in de toekomst ‘menselijker’ zullen worden, en of dit mogelijk is wat betreft het bewustzijn, maar ook religie en de opwarming van de aarde kwamen ter sprake.

ZH de Dalai Lama, foto: SOTC

Het gaat er ten slotte niet om hoe oud wij (kunnen) worden, verklaarde de Dalai Lama, maar om hoe wij ons leven leiden en zin geven.

Het gesprek werd geleid door Christa Meindersma.

Na het gesprek bezocht de Dalai Lama de expositie met oude Boeddhabeelden uit Japan, Vietnam en Thailand gecombineerd met hedendaagse kunst van Yoko Ono, Tony Feher en meer.
Een van de opvallendste kunstwerken is de twee meter hoge rolschildering die afkomstig is uit de persoonlijke collectie van de Dalai Lama.

Na een lunch met enkele genodigden vertrok de Dalai Lama naar zijn hotel, voor een volgende ontmoeting.