Herdenking Nangpa La schietincident

Delen:

Vandaag, 30 september, herdenken we het Nangpa La shooting incident. Dit schietincident vond plaats op 30 september 2006 toen een groep ongewapende Tibetaanse vluchtelingen Tibet probeerden te ontvluchten via de Nangpa La pas. Chinese grenswachters begonnen op deze vluchtelingen te schieten. Minstens een dode viel te betreuren, er waren meerdere gewonden. De slachtoffers werden op afstand beschoten door de grenswachters terwijl ze langzaam door de sneeuw waadden die tot hun borst kwam.

Hoewel de Chinese overheid eerst ontkende dat de beschieting plaats had gevonden, bleek de dood van een van de vluchtelingen, later geidifenticeerd als Kelsang Namtso, vast te zijn gelegd door een Roemeense cameraman. Deze cameraman maakte deel uit van een klimexpeditie en legde de beschieting bij toeval vast op camera. De opnames gingen de wereld over en leidden tot veel kritiek. De situatie aan de grenzen van Tibet is sindsdien helaas niet verbeterd.

De filmbeelden waren het eerst te zien op mounteverest.net

41 leden van de groep vluchtelingen bereikten India. 31 mensen werden gearresteerd door de Chinese grenswachters. Een aantal van hen is nog steeds niet vrijgekomen, noch weet iemand van hun familie waar ze precies zijn.

Gevangenen die wel vrijkwamen, verklaarden te zijn gemarteld tijdens hun gevangenschap. Ook moesten zij zware dwangarbeid verrichten.

In 2008 verscheen een documentaire gebaseerd op het schietincident bij Nangpa La op 30 september 2006;  Tibet: Murder in the Snow, van de Australische productiemaatschappij 360 Degree Films, in samenwerking met de BBC.[11]

De Engelse journalist Jonathan Green schreef een boek over het incident;  Murder in the High Himalayas, dat verscheen in 2010.[1]

Bronnen: Wikipedia